Prinos crvene paprike značajno podbacio, kvalitet zadovoljavajući


Crvena mlevena paprika sa severa Pokrajine sinonim je za ovaj nadaleko poznati začin, koji je nezamenjiv u gotovo svakoj kuhinji, ne samo kod nas, već slobodno možemo reći od Vardara, pa do Triglava. Koliko će biti slatka, a koliko ljuta ove godine zavisi od toga koliko su poljoprivrednici iz Horgoša i okoline uložili napora, jer bez toga nema isplativosti.Prinosi crvene […]

Crvena mlevena paprika sa severa Pokrajine sinonim je za ovaj nadaleko poznati začin, koji je nezamenjiv u gotovo svakoj kuhinji, ne samo kod nas, već slobodno možemo reći od Vardara, pa do Triglava. Koliko će biti slatka, a koliko ljuta ove godine zavisi od toga koliko su poljoprivrednici iz Horgoša i okoline uložili napora, jer bez toga nema isplativosti.


Prinosi crvene začinske paprike su ove godine podbacili za trideset do četrdeset procenata zbog nepovoljnih klimatskih uslova – tople zime, dugog, suvog i hladnog proleća, te kišnog leta. Poseban problem za proizvođače jeste radna snaga, pošto proizvodnja podrazumeva dosta ručnog rada: po dva okopavanja i branja tokom jednog proizvodnog ciklusa, što iziskuje i velike troškove, za koje je potrebno ostvariti veliki prinos kako bi došli i do zarade.


"Ova godina nije bila prvorazredna, ali je paprika ipak prihvatljivog kvaliteta. Kada je to bilo potrebno, bilo je dovoljno padavina, a mogli smo i da je zalivamo", smatra proizvođač iz Malog Peska kod Horgoša Robert Konc.


Crvene su piste u krugu fabrika za sušenje i mlevenje začinske paprike. Da bi bila jarko crvena potrebno je dosta sunca tokom leta, a što više sunčevih zraka, to više i vitamina. Kvalitet ovogodišnjeg roda ocenjuju kao solidan, a na osnovu toga očekuju dobro proizvodnju, kako za domaće potrebe, tako i za izvoz.


"Centri proizvodnje na njivi su uglavnom Podunavlje – zapadna Bačka, južna Bačka, okolina Bečeja, tako da su to zemlje prve klase gde se ostvaruju veliki prinosi, a što se kvaliteta tiče najbolja je – horgoška sa peska. Ona tu postiže svoju pravu boju, međutim, prinosi su manji nego na zemljama prve klase", opisuje rukovodilac u preduzeću Vitamin Horgoš, Niko Oparnica.


Crvena horgoška paprika je sinonim za začin koji po ovom graničnom mestu nosi i ime, nezamenjiv je deo dobrog gulaša i krstitelj svih paprikaša. Pre svega, vekovna tradicija poljoprivrede Horgoša i okoline.


Izvor: RTV


Foto: Pixabay (balouriarajesh )


The post Prinos crvene paprike značajno podbacio, kvalitet zadovoljavajući (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.