Počela berba ranih jesenjih sorti, kvalitetan rod ali manji prinosi


Voćari u Kupusinu počeli su berbu ranih jesenjih sorti jabuka, a posao će u punom zamahu biti za nedelju dana. U voćnjaku Marije Molnar iz Kupusine berba jabuka počeće za oko nedelju dana. Zadovoljna je kvalitetom ovogodišnjeg roda i kaže po stablu rod će biti oko 200 kilograma. U Kupusinu su stigle i prve ponude za otkup jabuka.“Ponuda je devet […]

Voćari u Kupusinu počeli su berbu ranih jesenjih sorti jabuka, a posao će u punom zamahu biti za nedelju dana. U voćnjaku Marije Molnar iz Kupusine berba jabuka počeće za oko nedelju dana. Zadovoljna je kvalitetom ovogodišnjeg roda i kaže po stablu rod će biti oko 200 kilograma. U Kupusinu su stigle i prve ponude za otkup jabuka.


"Ponuda je devet do 12 dinara za industrijsku jabuku, a za prva klasa 30, 35 dinara. Nadam se kada krene berba da će icena biti malo bolja. Ako dobijem 40, pa i 35 dinara sve ću odmah prodati. Ako jabuke stavimo u hladnjaču pre prodaje moraju se jabuke prebirati, a za to se moraju angažovati radnici koje treba platiti. Neka mala razlika u ceni to ne može nadoknaditi. Poslednje godine su pokazale da čuvanje i čekanje cene ipak nije bilo finansijski povoljnije", kaže Marija Molnar.


Cena koju otkupljivači nude u toku berbe jabuka je od 30 do 40 dinara, ali sa tom cenom proizvođači nisu previše zadovoljni.


"Radna snaga i zaštitna sredstva svake godine više koštaju,a cena jabuka je skoro nepromenjena. Zatim način plaćanja, čekamo 90, pa i 120 dana, a mi radnike ne možemo platiti za 90 dana, herbicide ne možemo kupiti na odloženo", kaže Hodovanj.


Ovogodišnji rod biće dobrog kvalitata ali će prinos biti manji.


"Od 30 do 50 posto. Sve zavisi od terena. Uticali su na to mrazevi proletos, ali i to što su neka stabla prerodila prošle godine", kaže Hodovanj.


Izvoz jabuka na rusko i druga tržišta često se pominje kao šansa za domaće proizvođaće, ali voćari iz Kupusine nemaju mogućnost direktnog izvoza.


"Ministarstvo poljoprivrede je odredilo takve uslove, da to mogu da zadovolje samo veliki otkupljivači", kaže Hodovanj.


Kada krene berba veliki problem biće radna snaga.


"Imam stalne radnike 25 godina. Već su javili da dolaze i ja neću imati problema. Ali satnica je već sa 250 skočila na 300 dinara", kaže Marija Molnar.


U Kupusini, selu voćara i povrtara pod jabukama je oko 200 hektara.


Izvor: RTV


Foto: Pixabay (silviarita)


The post Počela berba ranih jesenjih sorti, kvalitetan rod ali manji prinosi (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.