Od mini Šengena najviše će profitirati oblast hrane


“Srbija i njene kompanije iz oblasti prehrambene industrije ne mogu da ispadnu iz “lige šampiona” i o tome govore cifre u oblasti trgovinske razmene”Jedna od oblasti u Srbiji koja će najviše profitirati osnivanjem “mini Šengena” je oblast hrane, jer se ruše sve barijere koje se tiču veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata i dobijamo jedan novi prostor na tom tržistu koliko god […]

"Srbija i njene kompanije iz oblasti prehrambene industrije ne mogu da ispadnu iz "lige šampiona" i o tome govore cifre u oblasti trgovinske razmene"


Jedna od oblasti u Srbiji koja će najviše profitirati osnivanjem "mini Šengena" je oblast hrane, jer se ruše sve barijere koje se tiču veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata i dobijamo jedan novi prostor na tom tržistu koliko god ono bilo, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.


Na svečanoj sednici Saveza za hranu i poljoprivredu NALED-a, Nedimović je naveo da pored Srbije, Severne Makedonije, Albanije i prostora koji kontroliše Priština, može lako da se desi da i BiH donese odluku da se pridruži "mini Šengenu".


- Nama je potreban prostor da se širimo - rekao je Nedimović i poručio da Srbija i njene kompanije iz oblasti prehrambene industrije ne mogu da ispadnu iz "lige šampiona" i da o tome govore cifre u oblasti trgovinske razmene sa svim tim prostorima na kojima plediramo da trgujemo i na kojima već trgujemo.


- Sada polako ulazimo u jednu novu zonu gde sa drugim igračima ulazimo u suficit. To samo govori kolika je snaga prehrambene industrije u Srbiji - naveo je ministar.


Kaže da naredna Vlada Srbije mora da ima potpuno novi pristup prehrambenoj industriji kada je reč o privlačenju novih investicija, a svom naslednika na čelu resora koji je do sada vodio predlaže da mu u fokusu budu oblast bezbednosti hrane, "mini Šengen" i eAgrar.


On je rekao da su ministarstva privrede i poljoprivrede zajedno pripremili predlog za novu Vladu da se podsticaji u prehrambenoj industriji ne vezuju za radna mesta, nego iskjučivo za nove tehnologije i za opremu i da fokus bude na privlačenju novih investicija u tom sektoru.


Nedimović je rekao da se danas sastao sa predstavnicima jedne mađarske kompanije koja želi da uloži oko 20 milioane evra u sektor prehrambene industrije, ali će tu raditi deset ljudi. Nedimović je rekao da se prvi rezultati u razvoju eAgrara očekuju se već sledeće godine, i da će implementacija projekta Svetske banke koja obuhvata eAgrar početi čim bude formirana nova Vlada.


- To je jedna široka platforma koja će uvezati sve moguće baze - rekao je Nedimović i objasnio da će eAgrar omogućiti lakšu registraciju poljoprivrednih gazdinastava i podnošenje zahteva za subvencije.

Očekuje da će od 1. januara 2022. već svi moći da se registruju i rade na ovaj način.


Najavio je da će uskoro biti objavljen pravilnik za deklarisanje termina "posno", a da će pitanje regulisanja prodaje proizvoda od industrijske konoplje biti ostavljeno narednoj Vladi.


Članovi Saveza za hranu i poljoprivredu izabrali su novo rukovodsto, a u naredne dve godine to telo NALED-a vodiće direktor kompanije Mlekoprodukt Andrej Beslać, dok će potpredsednici biti Andrea Radonjić iz Koka-kole, Tamara Penjić iz Karneksa i Ljiljana Radosavljević iz kompanije Pepsiko.


Oni su na svečanoj sednici saveza govorili o prioritetima u daljem radu, među kojima su naveli platformu eAgrar, kao i rad na izmeni propisa kako bi se olakšalo doniranje hrane. Naveli su i da nova Vlada treba da reši proces usklađivanja domaćih propisa iz oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane sa evropskim zakonodavstvom, kako bi olakšala trgovinu sa EU.


Izvor: Telegraf


Foto: Pixabay (vitesca)


The post Od mini Šengena najviše će profitirati oblast hrane (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.