Rod malo slabiji, ali kvalitet bolji: Nabraće se jabuka za rekordan izvoz


Naša zemlja ove godine neće imati pola miliona tona jabuka kao prošle već 10.000 do 20.000 tona manje, ali će zato rod, pa spram toga i cena, biti bolji od lanjske.Profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta dr Zoran Keserović kaže da će rod biti manje pet do sedam odsto u odnosu na lanjsku ekonomsku godinu i da ćemo jabuka imati, po njegovim […]

Naša zemlja ove godine neće imati pola miliona tona jabuka kao prošle već 10.000 do 20.000 tona manje, ali će zato rod, pa spram toga i cena, biti bolji od lanjske.


Profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta dr Zoran Keserović kaže da će rod biti manje pet do sedam odsto u odnosu na lanjsku ekonomsku godinu i da ćemo jabuka imati, po njegovim očekivanjima, između 480.000 i 490.000 tona, a da će kilogram biti skuplji 15 do 20 odsto nego prošle godine, pa ugledni stručnjak u voćarstvu preporučuje proizvođačima da rod lageruju i čekaju cenu.


Sada je kilogram jabuka na veliko između 40 i 50 evrocenti, ali voće prodaju samo proizvođači koji otplaćuju kredit. Većina čuva rod na lageru za februar i mart, kada jabuka ima najbolju cenu. Poslednja cena na veliko u maju bila je 80 evrocenti.


Prof. dr Keserović ističe da nećemo samo mi imati manje jabuka već da će i u Evropi tog voća biti manje, doduše samo jedan odsto, nego u 2019. godini.


Evropa će imati oko deset miliona tona jabuka, dok je u 2018. godini ostvaren rekord u proizvodnji – 13 miliona tona, istakao je prof. dr Keserović.


On navodi da ćemo u ovoj berbi ostvariti rekord u istoriji izvoza jabuka, jer su očekivanja da ćemo na inotržište uspeti da ih plasiramo u vrednosti iznad 120 miliona dolara, odnosno prodati strancima više od 160.000 tona.


Lane smo najviše jabuka prodali Rusima – 144.000 tona, na Bliski istok 7.500, Velikoj Bitaniji 4.500, Italiji 1.000 tona. Ukupno naše jabuke bile su na tržištima 39 zemalja.


Mada se među proizvođačima jabuka spominjalo da će od ove sezone voće moći prodavati i u Indiju, sada nisu baš uvereni u to da će izvoz i u najmnogoljudniju zemlju posle Kine krenuti kako su očekivali, već u oktobru. Mada dve države rade na tom sporazumu, voćari kažu da u toj spoljnotrgovinskoj razmeni nije potrebna dobra volja već izvoznik osposobljen za posao.


Zato, dok naša jabuka ne stigne do daleke Indije, spomenimo da na domaćim plantažama berba jabuka traje i da su voćari saglasni da je ima manje nego lane, ali da je rod kvalitetan pa će zato biti skuplja, i tako manjak voća nadoknađen.




Cene dobre


Srbija će ove godine imati voća između 1.350.000 i 1.370.000 tona i zaraditi od izvoza više od 600 miliona dolara, kazao je prof. dr Keserović.


Generalno, dodo je, voće jeste slabije rodilo, ali su cene spasle voćare jer su bile više nego lane i nemaju razloga da budu nezadovoljni, posebno oni koji su primenili vrhunsku tehnologiju.


Po podacima Privredne komore Srbije, tokom prošle godine Srbija je izvezla voća za 545 miliona evra, u čemu je učešħe smrznute malina 209 miliona, a sveže jabuke 103 miliona.


U Privrednoj komori Srbije očekuju da će ovogodišnji rod voća biti na nivou od 1,2 do 1,3 miliona tona, dok je lane iznosio 1,6 miliona tona.


U Zemljoradničkoj zadruzi „Voćar” u Slankamenu jabuke se beru već treću sedmicu. Tamošnji voćari ne kukaju toliko zbog prinosa, za koji kažu da će biti, u zavisnosti od parcela, i deset odsto manji, već da im smeta toplota. Ne odgovara ni beračima ni jabukama.




Direktor ZZ „Voćar” Nikola Kotarac kazao je za „Dnevnik” da će proizvođači okupljeni oko „Voćarav izaći na inotržište tek u martu i aprilu, a do tada jabuke čuvati i hladnjačama.


Dobar kvalitet nadoknadiće manji prinos pa nećemo, očekujemo, biti u minusu, već na dobitku, kazao je Kotarac, napominjući da su s lanjskim rodom dobro prošli u trgovanju i da ih epidemija nije nimalo omela u tome.


Autor: Z. Delić


Izvor: Dnevnik


Foto: Pixabay (JillWellington )


The post Rod malo slabiji, ali kvalitet bolji: Nabraće se jabuka za rekordan izvoz (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.