Naučnici na tragu sortama pšenice i ječma koje mogu da ostvare do 50 odsto veći prinos


Internacionalni tim naučnika, uključujući naučnike s Univerziteta u Adelejdu otkrili su nove genetske varijacije pšenice i ječma za koje se veruje da će omogućiti značajno povećanje prinosa ovih žitarica. Ovo otkriće će, kako kažu naučnici, otvoriti vrata novoj generaciji sorti pšenice i ječma, prenosi Science Daily.– Pšenica i ječam su osnovni prehrambeni usevi širom sveta, ali njihova proizvodnja u budućnosti […]

Internacionalni tim naučnika, uključujući naučnike s Univerziteta u Adelejdu otkrili su nove genetske varijacije pšenice i ječma za koje se veruje da će omogućiti značajno povećanje prinosa ovih žitarica. Ovo otkriće će, kako kažu naučnici, otvoriti vrata novoj generaciji sorti pšenice i ječma, prenosi Science Daily.


– Pšenica i ječam su osnovni prehrambeni usevi širom sveta, ali njihova proizvodnja u budućnosti mora drastično da se poveća kako bi se zadovoljile potreba sve brojnije ljudske populacije. Samo proizvodnja pšenice mora da se poveća za 50 odsto do 2050. godine kako bi se nahranila narastajuća populacija, rekao je prof. Ken Chalmers sa Univerziteta u Adelejdu.


Otključavanjem ovog seta gena, naučnici su se približili otključavanju celokupnog seta gena ovih biljaka. To će omogućiti bolje razumevanje svih genskih varijacija, a istraživači će dobiti moćne alatke da stvore sorte željenih karakteristika.


Univetzitet u Adelejdu već je izdvojio tri selekcije ječma sa visokom potencijalom za prinos, ali i tolerantne na visoke i niske temperature, sušu i bolesti.


Izvor: Agrosmart


Foto: Pixabay (KaiPilger)


The post Naučnici na tragu sortama pšenice i ječma koje mogu da ostvare do 50 odsto veći prinos appeared first on ePoljoMagazin.