Od velike investicije nemačkog proizvođača svinja zaživeli samo sudski postupci


Punih šest godina je prošlo od kada je Aleksandar Vučić bio gost vlasniku jedne od najvećih mesnih industrija na svetu Klemensu Tenisu u Nemačkoj, a više od četiri kako je najavio veliku investiciju Tenisa u našu zemlju.Februara 2016. Vučić je za jun te godine najavio potpisivanje ugovora sa Tenisom i investiciju vrednu 300 miliona evra, koja je podrazumevala otvaranje pet […]

Punih šest godina je prošlo od kada je Aleksandar Vučić bio gost vlasniku jedne od najvećih mesnih industrija na svetu Klemensu Tenisu u Nemačkoj, a više od četiri kako je najavio veliku investiciju Tenisa u našu zemlju.


Februara 2016. Vučić je za jun te godine najavio potpisivanje ugovora sa Tenisom i investiciju vrednu 300 miliona evra, koja je podrazumevala otvaranje pet farmi u Banatu i u jednom trenutku proizvodnju četiri miliona svinja.


Međutim, ugovor koji je bio spreman za potpisivanje pre tri godine nikada nije potpisan, a opravdanje da nemački gigant ne dolazi u Srbiju zbog afričke kuge svinja pre dve godine u domaćoj stručnoj javnosti opisan je kao slab izgovor.


Kako vreme prolazi, sve je izvesnije da Tenis neće ni doći u Srbiju, a agroekonomski analitičar i novinar Branislav Gulan kaže da je to sve bila politika, te da je Tenis mislio da će iz Srbije svinjsko meso i tovljenike moći bescarinski da izvozi u Rusiju.


„Tenis je mislio je da će moći bescarinski da izvozi svinjsko meso u Rusiju, ali je kasno saznao da to ne može da radi zbog obavezne vakcinacije. Tek je 15. decembra prošle godine ukinuta obavezna vakcinacija protiv svinjske kuge, a da bi meso moglo da se izvozi poznato je da je potrebno da prođe tri godine od tada, kako bi se obnovio stočni fond“, ističe Gulan i kaže da ne zna da li je to propust Tenisa i njegovog tima, ili mu naši to nisu rekli, ali je činjenica da se od tog projekta odustalo.


Jedino konkretno što danas podseća da je Tenis trebalo da dođe u Srbiju jeste poljoprivredno zemljište u Vojvodini koje je rezervisano između ostalih i za nemačkog investitora, a koje Pokrajinski sekretarijat izdaje u zakup.


Država je pre dve godine zbog Tenisa, što je takođe zasmetalo poljoprivrednicima u Vojvodini, menjala i Zakon o poljoprivrednom zemljištu kako bi strancima omogućili da bez tendera uđu u zakup 30 odsto zemljišta u ataru svake opštine.


Savez udruženja poljoprivrednika Banata je pre dve godine pokrenuo i spor pred Upravnim sudom u Novom Sadu zbog dodele državnog poljoprivrednog zemljišta Tenisu, i dobio ga, ali se Sekretarijat oglušio na zahteve Suda, koji je utvrdio da ulagači nisu ispunjavali uslove postavljene zakonom i uredbama o izdavanju državnih njiva u dugoročni zakup.


Iako su dobili prvi spor pred Upravnim sudom na osnovu činjenica da investitori ne ispunjavaju reference koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Gulan kaže da je Pokrajinski sekretarijat ponovo doneo istu odluku iako kod investitora nije bilo nikakvih promena jer oni i dalje nemaju potrebne reference i ne zadovoljavaju uslove.


Paori, napominje on, i na drugom suđenju, na kom je jedno od ročišta održano juče, očekuju presudu u njihovu korist i nadaju se poništenju odluke da se državno poljoprivredno zemljište da u zakup na 30 godina Tenisu i Fud planetu.


Najavljujući potpisivanje ugovora sa Tenisom za jun 2016. Vučić je rekao da bi nemački investitor „u početku proizvodio 700.000 do 800.000 svinja, a narednih godina došli bi do cifre od četiri miliona“.


Vučić je govorio i o ulaganju od 300 miliona evra, međutim, prema ugovoru koji je Danas imao na uvid još pre tri godine a koji nikada prema rečima zvaničnika nije potpisan, investitor Tenis i Republika Srbija obavezali su se na saradnju, a planirana investicija je 100 miliona evra.


Tim ugovorom Tenisu je bila odobrena investicija koja „podrazumeva projektovanje, izgradnju i upravljanje sa pet svinjskih farmi gde će svaka imati 70.000 svinja sa najmanje 2.500 krmača po farmi godišnje (ukupno 350.000 svinja na svih pet farmi)“.


U ovom ugovoru bilo je navedeno i pet lokacija, ali i datum početka zakupa za svaku od njih.


Tako je početak zakupa za zemljište u Zrenjaninu bio planirana najpre za novembar 2017, za Kikindu za novembar 2018, zakup zemljišta u Sečnju za novembar 2019, Vršca u novembru 2020. i na kraju Plandište, gde je plan bio da se u zakup novembra 2021.


Pre dve godine u ovo vreme Tenis je još jednom pomerio rokove za dolazak u Srbiju, a tada su iz Ministarstva poljoprivrede Danasu objasnili da je Komisija za davanje saglasnosti za investicione planove dala predlog za odlaganje investicije i to na molbu nemačke kompanije.


Razlog za odlaganje investicije do daljeg je, kako su naglasili u Ministarstvu, pojava bolesti afričke kuge svinja u regionu, zbog koje se „čini da je rizik takvih investicija višestruko uvećan“.


Izvor: Danas


Foto: Pixabay (Mutinka)


The post Od velike investicije nemačkog proizvođača svinja zaživeli samo sudski postupci (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.