Svode se računi, kakve rezultate beleže povrtari?


Ukupna proizvodnja povrća u Srbiji se tokom ove teške godine meri cifrom od preko milion tona, svežeg i raznovrsnog zeleniša proizvedenog na njivama, dok je na okućnicama i baštama proizvedeno oko 245.000 tona.Mali broj domaćih proizvođača povrća će biti zadovoljan poslovnim rezultatima u ovoj osobenoj godini. Uvođenje vanrednog stanja, zatvaranje pijaca, smanjen plasman restoranima samo su neki od momenata po […]

Ukupna proizvodnja povrća u Srbiji se tokom ove teške godine meri cifrom od preko milion tona, svežeg i raznovrsnog zeleniša proizvedenog na njivama, dok je na okućnicama i baštama proizvedeno oko 245.000 tona.


Mali broj domaćih proizvođača povrća će biti zadovoljan poslovnim rezultatima u ovoj osobenoj godini. Uvođenje vanrednog stanja, zatvaranje pijaca, smanjen plasman restoranima samo su neki od momenata po kojima će povrtari pamtiti godinu.


Probleme su jednako osetili kako proizvođači na malim posedima tako i veliki, profesionalni povrtari, ocenjuje prof dr Žarko Ilin sa poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.


"Velike količine povrća završile su u stočnoj ishrani a nešto bolje su finansijski prošli oni proizvođači koji su snabdevali tržište iz skladišta. Javili su se i problemi sa setvom i sadnjom korenastog povrća, tokom marta i aprila, sa setvom boranije, kukuruza šećerca, a tokom maja probleme su dobro osetili i proizvođači paprike. Po okončanju vanrednog stanja proizvođači su pristupili merama nege i zaštite useva, ali su narednih meseci proizvodnju pratile niske temperature. Bilo je i svetlih primera naših povrtara. Primera radi povećala se potražnja za crvenom paprikom, paradajzom kako za svezu potrošnju tako i za preradu pa se posao isplatio" rezimira dr Ilin, predsednik vojvođanskog društva povrtara.


Inače, naučno stručni skup pod nazivom Savremena proizvodnja povrća, koji se tradicionalno održava u Novosadskom Master centru naredne godine se neće održati zbog aktuelne situacije izazvane korona virusom.


Izvor: RTV


Foto: Pixabay (congerdesign)


The post Svode se računi, kakve rezultate beleže povrtari? (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.