Zasad lešnika zahteva i vreme i novac


Na plantaži lešnika porodice Tufegdžić iz Salaša Noćajskog trenutno je u toku zimska rezidba, posao koji zahteva dosta vremena, ali ga vredni Salaščani polako privode kraju. Prema rečima Miloša Tufegdžića, tržište u Srbije je nazasito i plasman ovog koštunjavog voća nije problem, međutim podići zasad lešnika zahteva i vreme i novac, jer prvi pravi rod, a sa njim i zarada […]

Na plantaži lešnika porodice Tufegdžić iz Salaša Noćajskog trenutno je u toku zimska rezidba, posao koji zahteva dosta vremena, ali ga vredni Salaščani polako privode kraju. Prema rečima Miloša Tufegdžića, tržište u Srbije je nazasito i plasman ovog koštunjavog voća nije problem, međutim podići zasad lešnika zahteva i vreme i novac, jer prvi pravi rod, a sa njim i zarada dolaze tek nakon nekoliko godina od početnih ulaganja.

Po struci poljoprivredni tehničar dvadesetdevetogodišnji Salaščanin Miloš Tufegdžić pre nekoliko godina zajedno sa svojoj porodicom podigao je plantažu lešnika.


Iz godine u godinu broj stabala na plantaži se znatno uvećao, a prema njegovim rečima tako će nastaviti i u budućnosti, jer su zadovoljni i prinosom i zaradom. Sada je kako kaže, na plantaži, u toku zimska rezidba, posao koji je od izuzetnog značaja za dobar prinosi u kojem učestvuju čitava porodica.


Prvih 700 sadnica lešnika Tufegdžići su posadili na hektar i 20 ari u novembru 2013. godine, ali tu nisu stalni, nego su svoju plantažu u nrarednim godinama proširili na 3 hektara, a broj sadnica je uvećan za 1000. Kako kažu, posla na plantaži ima uvek, lešnik nije zahtevna voćka kao na primer jabuka ili šljiva, ali to nikako ne znači da ima puno prostora za odmor.


Ukoliko se plantaža od starta podigne na pravi način, a zatim se isto tako neguje, lešnik može da bude u punom rodu, objašnjava Tufegdžić, od 50, pa čak do 70 godina, što znači da je ovo koštunjavo voće više nego isplativo kao investicija na duže staze. Prednost je još što lešnik može da se skladišti i godinu dana, a zaradu donosi i prodaja sadnica.


Izvor: RTV


Foto: Pixabay (byrev)


The post Zasad lešnika zahteva i vreme i novac (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.