Egipćani nameravaju da u Srbiji grade regionalni centar za otkup žitarica i voća


Egipatska kompanija „Kairo tri A grupa“ zainteresovana je da u Srbiji izgradi regionalni centar za otkup žitarica i voća, a kasnije i fabriku za preradu voća, rečeno je nakon sastanka državnog sekretara Senada Mahmutovića i predsednika egipatske kompanije Ajmana El Gamila.Mahmutović je, kako prenosi sajt Ministarstva poljoprivrede, naglasio da je „Kairo tri A grupa“ najveći proizvođač hrane u Egiptu, najveći […]

Egipatska kompanija „Kairo tri A grupa“ zainteresovana je da u Srbiji izgradi regionalni centar za otkup žitarica i voća, a kasnije i fabriku za preradu voća, rečeno je nakon sastanka državnog sekretara Senada Mahmutovića i predsednika egipatske kompanije Ajmana El Gamila.


Mahmutović je, kako prenosi sajt Ministarstva poljoprivrede, naglasio da je „Kairo tri A grupa“ najveći proizvođač hrane u Egiptu, najveći uvoznik žitarica i proizvođač voća i povrća.


– Danas smo razgovarali o konkretnim mogućostima saradnje, a za nas je veoma važno da su oni najveći uvoznici kukuruza, dok smo mi jedna od država koja ima najveće količine te žitarice za izvoz. Izrazili su i zainteresovanost da u Srbiji izgrade regionalni centar sa hladnjačom za otkup voća iz Srbije i okolnih zemalja radi izvoza u Egipat. U sledećoj fazi bi se tu izgradila i fabrika za preradu voća i pravljenja koncentrata koji bi služili za različite proizvode, sokove i drugo, najavio je Mahmutović.


Procene su da će ove godine Srbija imati osim 4,2 miliona tona kukuruza za sopstvene potrebe i preko 3,8 miliona tona za izvoz, a godišnji uvoz „Kairo tri A grupe„ za potrebe Egipta je 3,5 miliona tona ove žitarice, dakle gotovo celokupna naša količina za izvoz.


Egipatskla kompanija zainteresovana je i za voće iz Srbije, pre svega jabuke i jagodasto voće.


– Mi smo velika firma koja se bavi proizvodnjom stočne hrane i hrane za ljude, i mislimo da je ovde jako dobra prilika za ulaganja, naročito u poslu sa otkupom poljopivrednih proizvoda, ali i izgradnje fabrike, jer postoje sirovine kojem su zaista veoma dobrog kvaliteta“, rekao je predsednik „Kairo tri A grupe“ Ajman el Gamil.


Naglasio je zainteresovanost svoje kompanije za pravljenje različitih proizvoda od jagoda, bobičastog voća i jabuka, kao što su koncentrati za sokove, suvo voće i to u velikim količinama. On je dodao da „Kairo tri A grupa“ ima i značajnu živinarsku proizvodnju od 60 miliona brojlera godišnje i dominantno učešće u toj oblasti na lokalnom tržištu. Jedna od tema razgovora bila i mogućnost izvoza mesa iz Srbije, pre svega goveđeg.


Izvor: Agrosmart


Foto: Pixabay (Skitterphoto)


The post Egipćani nameravaju da u Srbiji grade regionalni centar za otkup žitarica i voća (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.