Klima pogoduje voćarstvu, niču novi zasadi


Iako u je geografskom srcu Srbije, opština Rekovac daleko je od glavnih puteva, nerazvijena je, a proteklih decenija veći deo stanovništva otišao je u susedne gradove. Ako nije za industriju, levački kraj bogom je dan za poljoprivredu, posebno za voćarstvo i vinogradarstvo, jer je klima blaga, a okolina čista. I upravo tu mnogi vide šansu, a novi zasadi voća niču […]

Iako u je geografskom srcu Srbije, opština Rekovac daleko je od glavnih puteva, nerazvijena je, a proteklih decenija veći deo stanovništva otišao je u susedne gradove. Ako nije za industriju, levački kraj bogom je dan za poljoprivredu, posebno za voćarstvo i vinogradarstvo, jer je klima blaga, a okolina čista. I upravo tu mnogi vide šansu, a novi zasadi voća niču na sve strane.


Poljoprivredno gazdinstvo Marković i firma "Bajkovina" na gotovo šest hektara podigli su najsavremeniji zasad jabuka, sorti Gala i Greni smit. Prvi put u Srbiji jabuke su zasađene na bankovima uz savremeni sistem za navodnjavanje, automatsko đubrenje i naravno protivgradnu zaštitu.


To je tek početak, kažu, jer firma planira da zasade proširi na čak 50 hektara i već je kupila i pripremila deo zemljišta za sadnju.


"Taj zasad je podignut 2019. Već prve godine je dao rod od četiri tone po hektaru, prošla godina je bila druga godina sadnje od preko 35 tona po hektaru", ističe glavni menadžer Nikola Stamenkovski.


Firma je imala u vidu tradiciju voćarstva u Levču, ali je ipak detaljno analizirala klimu, zemljište i sve ostale parametre. Reč je o velikim ulaganjima, jer podizanje samo jednog hektara košta i do 75.000 evra. Ono na šta izgleda nisu računali jeste da će u sezoni morati da uvoze radnu snagu.


"Za sada imamo dovoljno radne snage i za berbu i za rezidbe, pre svega ovde iz okoline. Ali samim proširenjem zasada moraćemo da angažujemo ljude iz okolnih gradova, tipa Kragujevca, Jagodine, Ćuprije", rekao je Stamenkovski.


Pomoć iz lokalnog budžeta

U opštini Rekovac trude se da skromnim lokalnim budžetom pomognu voćarima i da im budu logistika.


"Mi smo ove godine iz budžeta opštine izdvojili 20 miliona dinara. Osam miliona smo izdvojili za putnu infrastrukturu, za poljoprivredu, što je vrlo važno jer često su sami putevi do voćnih zasada zapravo loši", rekao je Vladimir Stepanović, predsednik opštine Rekovac.


Jabuke iz Levča verovatno će u izvoz, a put ka svetskim tržištima krče i lokalne vinarije kojih je sve više u Sekuriču, Opariću, i okolini Rekovca.


Niču i novi zasadi vinove loze, a prednjače autohtone sorte poput tamjanike koja je postala pravi hit na zapadu.


Izvor: RTS


Foto: Pixabay (HansiB)


The post Klima pogoduje voćarstvu, niču novi zasadi (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.