Nestabilno vreme pogoduje razvoju bolesti i njihovom širenju


Kiša koja se najavljuje i za naredne dane intenzivira razvoj štetnih organizama na bilju. Stručnjaci pozivaju ratare, voćare i povrtare, da preventivnim merama umanje zaraze i brojnost štetočina. O tome je sa stručnjakom Prognozno izveštajne službe za zaštitu bilja Vojvodine Boškom Jezerkićem razgovarao za RNS Stevan Davidović.audio icon“Nestabilno vreme pogoduje razvoju bolesti i njihovom širenju” rekao je Jezerkić.Tako se svakom […]

Kiša koja se najavljuje i za naredne dane intenzivira razvoj štetnih organizama na bilju. Stručnjaci pozivaju ratare, voćare i povrtare, da preventivnim merama umanje zaraze i brojnost štetočina. O tome je sa stručnjakom Prognozno izveštajne službe za zaštitu bilja Vojvodine Boškom Jezerkićem razgovarao za RNS Stevan Davidović.audio icon


"Nestabilno vreme pogoduje razvoju bolesti i njihovom širenju" rekao je Jezerkić.


Tako se svakom proizvođaču pšenice preporučuje da zaštiti vršne listove i zastavičare koji su nosioci prinosa. Znači, savetujemo pregled tih listova na simptom pegavosti. Takođe je prisutna žitna pijavica, što se tiče štetočina.


Usevi ječma su u fazi cvetanja kada je, u uslovima visoke vlage, biljka osetljiva na infekciju od strane fuziroza klasa i takođe je prisutna žitna pijavica.


"Što se tiče kukuruza, uočili smo prisustvo kukuruzne pipe, pa se proizvođačima preporučuje pregled useva pogotovo u fazi nicanja" kazao je sagovornik.


"Zaštitna faza u voćarstvu je u punom jeku. Kod koštičavog voća, to je šupljikavost lista, pegavost lista višnje i trešnje, plamenjača šljive i pepelnica breskve. Od štetočina prisutne su vaši, i šljivin i breskvin smotavac.


Što se tiče jabučastog voća, prisutna je zaštita od čađave pegavosti lišća i krastavosti pegavosti jabuke. Takođe, može od velike vlage doći do infekcije prouzrokovačem plamenjače kod jabuka i dunja.


Naravno, najbolja je prevetivna zaštita (pre kiše) kontaktnim fungicidima.


"Kreće rasađivanje povrća pa povrtari treba da obrate pažnju na prisustvo vaši i tripsa pa ako se uoče 1-2 larve po listu luka, da se sprovedu mere zaštite kao i od plamenjače2 zaključio je Jezerkić.


Na sajtu Prognozne izveštajne službe za zaštitu bilja Vojvodine proizvođaći če pronači sve što ih zanima vezano za zaštitu bilja.


Izvor: RTV


Foto: Pixabay (Didgeman)


The post Nestabilno vreme pogoduje razvoju bolesti i njihovom širenju (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.