Uljana repica u punom cvatu, pčelari nemaju velika očekivanja


Uljana repica u punom je cvatu, a upravo je ova uljarica prva značajna paša za pčelare. Ipak ni ove, kao ni prethodnih godina pčelari se ne nadaju većoj proizvodnji meda od uljane repice. Razlog su vremenske prilike. “Ove godine paša je krenula malo kasnije, krajem aprila. Uopšte vegetacija je zbog zahlađenja kasnila. Tako je kasnio i početak medenja uljane repice. […]

Uljana repica u punom je cvatu, a upravo je ova uljarica prva značajna paša za pčelare. Ipak ni ove, kao ni prethodnih godina pčelari se ne nadaju većoj proizvodnji meda od uljane repice. Razlog su vremenske prilike.

"Ove godine paša je krenula malo kasnije, krajem aprila. Uopšte vegetacija je zbog zahlađenja kasnila. Tako je kasnio i početak medenja uljane repice. Bilo je nekoliko lepih dana i repica je davala fantastične prinose. Unos je bio 5, 6 kilograma dnevno", kaže Savo Tadić, pčelar iz Stanišića.


"Jeste repica u punom cvatu, ali pčele na niskim temperaturama ne izlaze na ispašu u punom kapacitetu i to će biti veliki problem", kaže Dragana Gaćeša, pčelarka iz Sombora.


Paša na uljanoj repici će trajati još oko nedelju dana, a pčelari se već pripremaju za bagremovu pašu.


"Med od uljane repice još nije zreo. Rasteretit ćemo društva koja idu na pašu i prebaciti ga u društva koja ostaju da sazri i bude spreman za vrcanje «, kaže Tadić.


"Ispaša traje od 22 do 45 dana i sada smo pri kraju ove ispaše", kaže Gaćeša.


Med od uljane repice zbog svoje boje i kristalizacije drugačiji je od drugih vrsta meda i još uvek nije na pravi način prepoznat kod potrošača.


"Ovaj med ima veliku količinu polenovih zrnaca i brzo kristališe. Podseća na svinjsku mast", objašnjava Tadić.


"Ovaj med trebali bi koristiti oboleli od prostate i dobar je za čišćenje jetre, ali ga ljudi nepravedno manje koriste od drugih vrsta meda", kaže Gaćeša.


Koliko će pčelari ove godine proizvesti meda od uljane repice zavisi od toga kakve su pčele izašle iz perioda zime. Pčelari koji su imali dobro pripremljene pčele vrcaće, procene su, oko 20 kilograma meda po košnici.


Izvor: RTV


Foto: Pixabay (nmqseps )


The post Uljana repica u punom cvatu, pčelari nemaju velika očekivanja (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.