Najveću štetu pretrpeli su mali i srednji profesionalni povrtari


Koliko je kovid uticao na prodaju povrća najbolje ilustruje svedočenje jednog od velikih proizvođača iz Gospođinaca, Dušana Petrovića koji kako kaže od kada je u poslu ne pamti lošiju godinu nego proteklu.Zbog nemogućnosti plasmana robe, uknjižio je ogromnu ekonomsku štetu.“Ja sam lično bacio od 80 do 100 vagona luka, ne samo ja nego i svi u Gospođincima., ode mi sva […]


Koliko je kovid uticao na prodaju povrća najbolje ilustruje svedočenje jednog od velikih proizvođača iz Gospođinaca, Dušana Petrovića koji kako kaže od kada je u poslu ne pamti lošiju godinu nego proteklu.
Zbog nemogućnosti plasmana robe, uknjižio je ogromnu ekonomsku štetu.


"Ja sam lično bacio od 80 do 100 vagona luka, ne samo ja nego i svi u Gospođincima., ode mi sva akumulacija", rekao je Dušan Petrović.


Zbog zatvaranja ugostiteljskih i turističkih objekata samim tim nemogućnosti plasmana svežeg povrća, profesionalni povrtari su na gubitku, između 1500 i 3000 evra po hektaru- procene su stručnjaka .


"Najviše štete su pretrpeli mali i srednji profesionalni povrtari, od 10 do 30 odsto", rekao  je prof. dr Ilin.


Tek pojedinci, oni koji su imali mogućnost da skladište povrće tokom proteklih proteklih meseci plasirali su robu bez prekida .


Renomirani stručnjak za povrtarstvo prof Zarko Ilin tvrdi da su gubitke pretrpeli i profesionalni proizvođači povrća i sama država koja nije mogla da ostvari PDV po osnovu prometa svežeg povrća.


Izvor: RTV


Foto: Pixabay (Shutterbug75)
The post Najveću štetu pretrpeli su mali i srednji profesionalni povrtari (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.