Drastičan skok cena sirovina osetićemo i tokom svakodnevne kupovine


Što se kukuruza tiče, cena je skočila za 60 odsto iznad prosečne cene od 2020Cene osnovnih namirnica širom sveta su proteklih meseci značajno porasle i u proseku koštaju za jednu trećinu više nego prošle godine, proizilazi iz podataka Organizacije UN za poljoprivredu i hranu (FAO).Najveći rast primećen je kod šećera, koji je poskupeo čak 60 odsto, a zatim slede žitarice […]

Što se kukuruza tiče, cena je skočila za 60 odsto iznad prosečne cene od 2020


Cene osnovnih namirnica širom sveta su proteklih meseci značajno porasle i u proseku koštaju za jednu trećinu više nego prošle godine, proizilazi iz podataka Organizacije UN za poljoprivredu i hranu (FAO).


Najveći rast primećen je kod šećera, koji je poskupeo čak 60 odsto, a zatim slede žitarice sa skokom cene od 26 procenata. Dok je jedna tona pšenice u maju 2020. na berzi sirovina u Frankfurtu koštala 185 evra, sada košta 251 evro.


Što se kukuruza tiče, cena je skočila za 60 odsto iznad prosečne cene od 2020, a slično je i sa sojom. Razlog za drastičan skok cena osnovnih nanirmica su, pored loše žetve, veće cene sirove nafte, troškova transporta, izjavio je ekspert za poljoprivredu, Franc Sinabel.


On ukazuje da će se skok cena sirovina osetiti i tokom svakodnevne kupovine, jer će proizvođači keksa, hleba i čipsa zbog skupih sirovina povećati cene, a može se očekivati poskupljenje i mesa, jer su kukuruz i soja sirovine kojima se hrane životinje.


U Srbiji, s druge strane, najviše je skočila cena ove tri grupe namirnica.


Izvor: Telegraf


Foto: Pixabay (Skitterphoto)


The post Drastičan skok cena sirovina osetićemo i tokom svakodnevne kupovine (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.