Još je rano govoriti da li će ove godine biti rekordna cena malina


„Da je imalo zaštićen, poljoprivrednik u Srbiji bi svašta mogao da uradi i doprinese“, kaže za Sandžak Danas Emir Jahović iz pribojskog sela Krajčinovići, koji priča kako je odustao od proizvodnje malina zbog prevare jednog od hladnjačara, koji njemu i još sedamnaestorici poljoprivrednika iz pribojskog kraja tri godine nije isplatio predati rod maline.Njegov rođak Dževad Omerović, takođe iz Krajčinovića, nije […]

„Da je imalo zaštićen, poljoprivrednik u Srbiji bi svašta mogao da uradi i doprinese“, kaže za Sandžak Danas Emir Jahović iz pribojskog sela Krajčinovići, koji priča kako je odustao od proizvodnje malina zbog prevare jednog od hladnjačara, koji njemu i još sedamnaestorici poljoprivrednika iz pribojskog kraja tri godine nije isplatio predati rod maline.


Njegov rođak Dževad Omerović, takođe iz Krajčinovića, nije odustao, njemu isti hladnjačar duguje ceo rod, oko osam tona, a on i ove godine ima oko 8.000 sadnica.


„Ove godine bi trebalo da bude dobra cena, ali je prinos prepolovljen, najviše zbog toga što je malina izmrzla. Možda u nekim krajevima Srbije i nije, ali jeste u zapadnoj Srbiji, gde ima najviše proizvođača. Meni je zasad zaklonjen i dosta smo truda i novca u zaštitu uložili, pa se nadam da neće biti baš tako loše“, kaže Dževad.


Kao problem navodi i nedostatak odgovarajuće radne snage, koji je svake godine sve izraženiji, tako da je, kako kaže, teško naći dobrog radnika i za dnevnicu od 3.000 dinara, uz stan i hranu.


„Dođe omladina, plaća im se dobro i do 100 dinara po kilogramu, radi dan-dva i ode, kažu da će se vratiti, a malina ne može da čeka, ako je ne ubereš ona propade.“


Omerović dodaje da oni imaju dobru saradnju sa lokalnim otkupljivačima, ali da na kraju cenu obore veliki hladnjačari i izvoznici koji se dogovore u svoju korist, kakva god da je cena na svetskom tržištu. Dok malinari pribojskog kraja kažu da očekuju da će cena biti makar dva i po evra, hladnjačari tvrde da je još rano govoriti da li ove godine može imati rekordnu cenu.


„Biće sigurno veća nego prošle godine, to su neke spekulacije koje svake godine negde otprilike u ovo doba prvo kreće priča sa cenama i onda kreće priča sa kvalitetom, da maline hoće imati, neće imati. Tako da dok to ne krene to se zaista nikad ništa ne zna“, navodi Katarina Tešić, hladnjačar iz Požege.


Izvor: Danas


Foto: Pixabay (ejaugsburg )


The post Još je rano govoriti da li će ove godine biti rekordna cena malina (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.