Ove godine vanserijski prinos i kvalitet kamilice


Na njivama Milana Jankova iz Elemira završena je berba kamilice. Berba je na 15 hektara, koliko ih je ove godine bilo posejano kamilicom, trajala 20 dana. Prinosom i kvalitetom kamilice Jankov je izuzetno zadovoljan.– Ove godine su i prinos i kvalitet vanserijski. Prinos po hektaru iznosi između 450 i 550 kilograma – kaže Milan Jankov i dodaje da su izuzetno […]

Na njivama Milana Jankova iz Elemira završena je berba kamilice. Berba je na 15 hektara, koliko ih je ove godine bilo posejano kamilicom, trajala 20 dana. Prinosom i kvalitetom kamilice Jankov je izuzetno zadovoljan.


- Ove godine su i prinos i kvalitet vanserijski. Prinos po hektaru iznosi između 450 i 550 kilograma - kaže Milan Jankov i dodaje da su izuzetno retke godine u kojima se baš sve poklopi.


Kamilica se bere posebnom mašinom, domaće proizvodnje, koju vuče traktor, a u berbi je potreban, osim traktoriste, još jedan radnik koji radi na samoj mašini. Nakon berbe, u najkraćem roku, kamilica se mora smestiti u sušaru, u kojoj se suši između 16 i 20 časova, retko 24 sata.


-Mi imamo dve sušare, tako da možemo da osušimo sve što proizvedemo. Nakon sušenja, specijalnom mašinom se odvajaju glavica, odnosno cvet, koji je najkvalitetniji deo biljke, od stabljike, to jest peteljke koja zna da bude dugačka između pet i 30 centimetara. Čist cvet je prva klasa kamilice i logično ima najbolju cenu, a ostatak se ponovo prosejava kroz specijalno sito i taj deo biljke je, u stvari, sadržaj u kesicama čaja - ističe Jankov.


Kompletna proizvodnja Jankovih, koji se proizvodnjom kamilice bave 18 godina, ima kupca. Poslednjih godina u pitanju je domaći kupac, iako ovo elemirsko domaćinstvo ima iskustva i sa izvozom.


-Najviše smo izvozili u Češku. Sada su oni promenili propise, koji nemaju veze sa kvalitetom kamilice, nego sa sastavom zemljišta. Izvozili smo i u Mađarsku, pokušali i izvoz u Nemačku, ali Nemci traže organsku proizvodnju, što mi ne možemo da garantujemo. Imamo domaćeg kupca na veliko i zadovoljni smo - naglašava Jankov.


Cvet kamilice pakuje se u kartonske kutije, a pulvis (prosejane stabljike) u papirne vreće od 50 kilograma. Inače, tamo gde je ubrana kamilica, već je posejan proso. To je za Jankove već godinama druga setva. A kad se skine proso, opet će na jesen biti posejana kamilica.


-Negde, zbog plodoreda, menjamo kulturu. Kamilica je, ipak, moja velika ljubav. Za to što se već 18 godina bavim proizvodnjom kamilice najviše sam zahvalan Institutu „Josif Pančić“, a posebno rukovodiocu proizvodnje Sreti Brkiću. Sve što znam naučio me je on. Imam potrebu da to kažem jer su stručnjaci, a posebno Sreta Brkić, bez ikakve rezerve delili svoje znanje sa mnom, koji sam 2002. godine bio apsolutni početnik - ističe proizvođač kamilice iz Elemira Milan Jankov.


Izvor: Dnevnik


Foto: Pixabay (ivabalk)


The post Ove godine vanserijski prinos i kvalitet kamilice (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.