Odbor za poljoprivredu o stanju u stočarstvu


Na sednici Odbora održanoj 7. juna, članovi Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu razmotrili su stanje u stočarstvu sa posebnim osvrtom na svinjarstvo.Predloženu tačku dnevnog reda obrazložila je državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Blagojević.Tom prilikom ona je istakla da je u uslovima globalne pandemijske krize, koja je zahvatila i teritoriju Republike Srbije značajno pogoršan ekonomski i finansijski […]



Na sednici Odbora održanoj 7. juna, članovi Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu razmotrili su stanje u stočarstvu sa posebnim osvrtom na svinjarstvo.



Predloženu tačku dnevnog reda obrazložila je državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Blagojević.Tom prilikom ona je istakla da je u uslovima globalne pandemijske krize, koja je zahvatila i teritoriju Republike Srbije značajno pogoršan ekonomski i finansijski položaj poslovanja poljoprivrednih gazdinstava, a naročito u sektoru stočarstva.


S tim u vezi, istakla je da su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preduzeli mere za stabilizaciju tržišta kroz Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz otkup tržišnih viškova tovnih junadi u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije Kovid virusa.


Takođe, doneta je Uredba o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima, odnosno jednokratna pomoć u apsolutnom novčanom iznosu po grlima stoke.


Navela je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede održalo niz sastanaka sa predstavnicima udruženjima u cilju iznalaženja rešenja i poboljšanja njihovog poslovanja.


Prema rečima državne sekretarke, kada je reč o uvođenju prelevmana, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je komuniciralo predstavnicima resornih ministarstava, koji su se izjasnili negativno na uvođenje prelevmana.


Članovima Odbora obratio se i Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede istakavši značaj saradnje matičnog Odbora i Ministarstva koje on predstavlja. Naglasio je da je država uvek spremna da pomogne i da interveniše na tržištu, između ostalog i da otkupi izvesnu količinu tovljenika kao i da se preko Republičkih robnih rezervi, odbori zamena tovnih svinja za merkantilni kukuruz.




The post Odbor za poljoprivredu o stanju u stočarstvu (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.