Švajcarska bi uskoro mogla da potpuno zabrani upotrebu pesticida


Švajcarska bi, kako piše Rojters, mogla biti prva zemlja u Evropi koja će potpuno zabraniti upotrebu sintetičkih pesticida. Građani će se o tome izjasniti a referendumu koji će biti održan 13. juna.Globalno gledano, jedina zemlja koja je potpuno zanbranila upotrebu veštački stvorenih pesticida je Butan.Pristalice potpune zabrane upotrebe ovih pesticida ističu da oni imaju poguban uticaj na zdravlje ljudi. Proizvođači […]

Švajcarska bi, kako piše Rojters, mogla biti prva zemlja u Evropi koja će potpuno zabraniti upotrebu sintetičkih pesticida. Građani će se o tome izjasniti a referendumu koji će biti održan 13. juna.


Globalno gledano, jedina zemlja koja je potpuno zanbranila upotrebu veštački stvorenih pesticida je Butan.


Pristalice potpune zabrane upotrebe ovih pesticida ističu da oni imaju poguban uticaj na zdravlje ljudi. Proizvođači pesticida, sa druge strane, tvrde da su svi preparati prošli rigorozne kontrole i mogu  bezbedno da se koriste u zaštiti useva.


Švajcarci će istog dana izjašnjavati i o još jednoj inicijativi. Reč je o  nastojanju da se poboljša kvalitet vode za piće tako što će se ukinuti direktni podsticaji svim farmerima koji koriste sintetičke pesticide  u biljnoj proizvodnji ili antibiotike u stočarstvu.


Ispitivanje javnog mnejenja pokazuje da oko 48 odsto građana Švajcarske podržava inicijativu za poboljšanje kvaliteta pijaće vode, dok njih 49 odsto smatra da treba potpuno ukinuti upotrebu pesticida.


Ako se predlozi usvoje, farmeri će imati 10 godina prelaznog perioda tokom kojeg bi Švajcarska trebalo da potpuno pređe na organsku proizvodnju.


Kompanija Syngenta, čije sedište je u Švajcarskoj protivi se obema inicijativama i kaže da će, ukoliko se usvoje, to dovesti do pada prinosa poljoprivrednih useva za 40 odsto.


Švajcarski farmeri takođe smatraju da će usvajanje ovih inicijativa ugroziti njihov status. Njihovo mišljenje je da su zagovornici inicijative građani koji ne shvataju poljoprivredu. Upozoravaju da je bez „hemije“ nemoguće proizvesti dovoljno hrane, i to je u prošlosti često dovodilo do gladi.


Izvor: Agrosmart


Foto: Pixabay (hpgruesen)


The post Švajcarska bi uskoro mogla da potpuno zabrani upotrebu pesticida appeared first on ePoljoMagazin.