Prinos pšenice mogao bi biti i iznad očekivanja


Prema podacima Poljoprivredne stručne službe u Bačkoj Topoli pšenicom je minule jeseni posejano preko 15 hiljada hektara oranica, a više od 80 posto useva zasnovano je u optimalnim agrotehničkim rokovima od 5. do 25. oktobra.Pšenica se nalazi u fazi nalivanja zrna i aktuelne vremenske prilike pogoduju završetku vegetacije te ozime strnine, kažu stručnjaci a potvrđuju i proizvođači.Ovako slikom izgledaju usevi […]

Prema podacima Poljoprivredne stručne službe u Bačkoj Topoli pšenicom je minule jeseni posejano preko 15 hiljada hektara oranica, a više od 80 posto useva zasnovano je u optimalnim agrotehničkim rokovima od 5. do 25. oktobra.


Pšenica se nalazi u fazi nalivanja zrna i aktuelne vremenske prilike pogoduju završetku vegetacije te ozime strnine, kažu stručnjaci a potvrđuju i proizvođači.


Ovako slikom izgledaju usevi pšenice u atarima Bačke Topole i po rečima, agronoma Marte Barčik usevi te ozime strnine obećavaju dobar prinos ali samo na onim parcelama gde su ratari ispoštovali agrotehničke mere.


"Oni ratari, koji su sve dali i što se tiče prihrane i što se tiče zaštite,  mogu očekivati dobar prinos pšenice naravno ako se ne promeni vreme značajnije. Teško je prognozirati prinose, ali očekujemo jedan jači prosek samo ako ne budu prevelike žege. Očekujemo prinose i preko 6,5 tona po hektaru, ali vreme će to pokazati", rekao je Barčik.


Po oceni Branka Stanivuka ratara iz Gornje Rogatice ova godina za pšenicu u pogledu prinosa mogla bi biti i iznad očekivanja.


„Ova godina je idealna za žito i ako se ovako nastavi sa vremenom, možemo očekivati rekordne prinose. Imam sorte koje daju prinos i 10 tona po hektaru .Dao sam pšenici sve što treba u proizvodnji", rekao je Stanivuk.


A sve je, kako navodi Branko Stanivuk, počelo sa nabavkom deklarisanog semena, visokog potencijala rodnosti, a potom i primenom pune tehnologije gajenja u proizvodnje te ozime kulture.


Izvor: RTV


Foto: Pixabay (satynek )


The post Prinos pšenice mogao bi biti i iznad očekivanja (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.