Ratari očekuju dobar prinos, kakva će biti cena?


Žetva pšenice kasniće ove godine zbog hladnog vremena tokom marta i aprila, pa su očekivanja da će kombajni ući u njive tek oko 10. jula.Ranijih godina, a tako je bilo i prošle, žetva pšenica je u to vreme bila već završena. Ali bez obzira na to što će ovogodišnja žetva kasnije početi, izgled pšenice obećava da će prinosi biti dobri.Pšenica […]

Žetva pšenice kasniće ove godine zbog hladnog vremena tokom marta i aprila, pa su očekivanja da će kombajni ući u njive tek oko 10. jula.


Ranijih godina, a tako je bilo i prošle, žetva pšenica je u to vreme bila već završena. Ali bez obzira na to što će ovogodišnja žetva kasnije početi, izgled pšenice obećava da će prinosi biti dobri.


Pšenica je u fazi nalivanja zrna i godi joj sadašnje klima, ni previše visoke dnevne temperature ni odviše hladne noći.Kišica koja je prekjuče i juče padala u nekim mestima, takođe je prijala pšenici.


Poljoprivrednik iz Kisača u okolini Novog Sada Jozef Fokman kaže da je vreme idealno za pšenicu i sada samo strepi da vremenske neprilike ne pokvare dosadašnji lep izgled ozime kulture. I Fokman, kao i drugi ratari, osim što se nadaju dobrim prinosima, iščekuju i da kilogram novog roda pšenice bude skuplji nego lane, kada je žito koštalo 17,5 i 18 dinara, a tokom godine bilo i 25 dinara .


Fokman priželjkuje da kilogram novog roda tokom žetve košta bar 23 dinara bez PDV. Međutim, otkupljivači za sada plaćaju na zeleno 20 dinara po kilogramu, a tu cenu očekuje i agrarni analitičar iz Novog Sada Žarko Galetin.


Ovaj analitičar kaže da bi kilogram novog roda, gledajući prilike na domaćem i stranom tržištu mogao da bude između 20 i 21 dinar bez PDV-a, što je više od deset odsto u odnosu na lanjsku cenu tokom vršidbe.


Imaćemo bar 2,7 miliona tona novog roda


 


U Udruženju “Žita Srbije” čekuju da će žetva pšenice početi oko 10. jula kao posledica neuobičajeno hladnih vremenskih prilika tokom proleća, zbog kojih vegetacija kasni.


U jesenjoj setvi pšenicom je zasejano oko 595.000 hektara, što je za 25.000 hektara više nego godinu dana ranije.


 


- U ovom trenutku očekujemo prinose pšenice na nivou od najmanje 4,5 tona po hektaru, a nadamo se i pet tona po hektaru, što će nam doneti rod između 2,7 i 2,975 miliona tona- izjavila je za “Dnevnik” direktorka” Žita Srbije” Sunčica Savović.


 


- Od početka ove ekonomske godine za pšenicu, koja je na samom kraju, iz Srbije je izvezeno 741.830 tona pšenice i 105.796 tona brašna što znači da ćemo definitivno u novu ekonomsku godinu ući sa velikim prenesenim zalihama pšenice na nivou od preko 500.000 tona.


Po rečima Galetina, kilogram žita će i u novoj ekonomskoj godini sigurno koštati više u odnosu na koštanje kada kombajni uđu u njive, ali Galetin ne može pouzdano da kaže da li će preći 25 dinara za kilogram.


- Žito će, nema sumnje, biti skuplje posle žetve, pa je savet da ga ratari čuvaju i prodaju kasnije – naveo je Galetin. - Prošle žetve većina ratara pšenicu je prodala odmah za 18 dinara jer je hlebno zrno poljoprivrendicima prvi prihod u godini. Malobrojni su bili oni kojima nije trebao dinar, pa su, čuvajući pšenicu u svojim skladištima ili je lagerovali kod velikih otkupljuvača, na pšenici ostvarili lepu zaradu .


U Agrarnom savezu Srbije smatruju da će kilogram novog roda pšenice biti 24 dinara bez PDV-a, mada, kako kaže predsednik saveza Nenad Manić, otkupljivači na zeleno nude za rod svega 20 dinara. – To je malo i ne treba je prodavati bez velike nužde. Tokom zime i posle pšenica je bila iznad 20 dinara, pa i 25 dinara. Očekujemo zato da kilogram nove pšenice neće biti ispod 24 dinara, a realno bi bilo da košta 28 dinara –naveo je Manić.


Izvor:  Dnevnik


Foto: Pixabay (ales_kartal)


The post Ratari očekuju dobar prinos, kakva će biti cena? (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.