Žetva pšenice pri kraju – očekuje se tri miliona tona novog roda


Žetva pšenice uglavnom je završena u Vojvodini i čeka kupce u silosima kod otkupljivača ili u gazdinstvima ratara koji imaju sopstvena skladišta. Cena roda je 20 dinara sa PDV-om, s tim što je za neke trgovce žitom to konačna cena, a nekima akontna. Ali se sa novim rodom još ne trguje. – Nisam još čuo da je neko dobio novac […]

Žetva pšenice uglavnom je završena u Vojvodini i čeka kupce u silosima kod otkupljivača ili u gazdinstvima ratara koji imaju sopstvena skladišta. Cena roda je 20 dinara sa PDV-om, s tim što je za neke trgovce žitom to konačna cena, a nekima akontna. Ali se sa novim rodom još ne trguje.

- Nisam još čuo da je neko dobio novac za žito – kazao je poljoprivrednik iz Subotice Miroslav Kiša. – Oni koji su se zadužili za seme i repromaterijal žito su smestili u silose i čekaju da im se obračuna dug i čuju koliko će im nove pšenice otići na te troškove, a oni koji nisu zaduženi, pšenicu ne prodaju.

Zadružni savez Vojvodine izračunao je da novi rod pšenice, sa prinosom od pet tona po hektaru, treba da košta 22,3 dinara bez PDV-a – kazao je za Dnevnik stručni saradnik u Zadružnom savezu Petar Radić. - Do cene se došlo na osnovu troškova koje su imali zemljoradnici da bi zemlju pripremili za sejanje žita, zatim troškove repromaterijala i ostale troškove, koji kada se saberu iznosi 111.704,28 dinara po hektaru.

Jedan od otkupljivača “Žitopromet“ završio je otkup pšenice.

Direktor Predrag Đurović izjavio je da je usev kupovan po 20 dinara sa PDVom od fizičkih lica, odnosno 20,9 dinara sa PDV-om od pravnih lica. - Još nije formirana cena brašna, a stara cena naveliko je 26 i 27 dinara kilogram – naveo je Đurović. I “Agroplod” u Gložanu kod Bačkog Petrovca plaća 20 dinara sa PDV-om kilogram novog useva. – Ko hoće, može da ga proda, a ko neće, može ga čuvati za kasnije – rekli su u “Agroplodu”. “Unitrgovina” u Padini kod Kovačice žito je primala po akotnoj ceni od 20 dinara sa PDV i kako su rekli krenuće da isplaćuju ratare po toj ceni, a ukoliko žito bude skuplje zemljoradnicima će isplatiti razliku.

Ima još mlinova koji nisu formirali konačnu cenu novog roda, već imaju akotnu 20 dinara s PDV, u iščekovanju, rekli su ,da se žetva sasvim završi u svim delovima zemlje, jer u užem delu Srbije, još ima zetelaca.

Cenom nove pšenice nisu zadovoljni ratari. Smatraju da je realna cena24 dinara bez PDV. Zato će uglavnom, kako kažu novog žita prodati samo onoliko koliko moraju, jer su mišljenja da će već za mesec, dva dana, pšenica više vredeti.

Predsednik Agrarne komore Srbije Nenad Manić kazao je da realno novi rod košta kilogram 24 dinara bez PDV i da će Komora predložiti Robnim rezevarma Srbije da otkupe određene količine novog žita po toj ceni.

- Ratarima treba pomoć jer sa cenom od 20 i 21 dinar s PDV po kilogramu su na čistom gubitku. Sve do pre desetak dana plašili smo se da će poljoprivrednici početi da melju novu pšenicu za stočnu hranu jer je kukuruz skuplji od žita, košta 25,7 dinara bez PDV. Ali to se sada neće desiti jer velike vrućine već sada je izvesno će umanjiti prinose kukuruza bar za trećinu u odnosu na lane. Nikada nije bilo da kukuruz bude skuplji od pšenice pa i zbog tog poremećaja u cenama treba država da interveniše posredstvom Robnih rezevi Srbije – rekao je Manić.

Poslovno udruženje “Žita Srbije” očekuju da ćemo u ovoj žetvi dobiti oko tri miliona tona hlebnog zrna i da ćemo od te količine polovinu zadržati za sopstvene potrebe a drugu polovinu prodati.

Direktorka “Žita Srbije “ Sunčica Savović kazala je da se očekuje prinos iznad pet tona po hektaru a da je u prošloj žetvi bio 4,7 tona po hektaru.

Podsetila je da smo jesenas posejali pšenice na 595.000 hektara i da smo u žetvu krenuli sa prošlogodišnjim zalihama od manje od 300.000 tona.


Izvor: Dnevnik


Foto: Pixabay


The post Žetva pšenice pri kraju – očekuje se tri miliona tona novog roda appeared first on ePoljoMagazin.