Kiša dobro došla ratarskim kulturama


Posle pravih paklenih vrućina i temperatura koje su dostizaje skoro 40 stepeni, kiša koja je tokom vikenda obilno nakvasila vojvođanske njive dobro će doći najvažnijim i najzastupljenijim ratarskim kulturama – kukuruzu, soji i suncokretu. Naravno, tako je tamo gde padavine nije pratilo nevreme i grad. Međutim, u kojoj meri će padavine popraviti stanje biljaka i uticati na povećanje ili stabilizaciju […]

Posle pravih paklenih vrućina i temperatura koje su dostizaje skoro 40 stepeni, kiša koja je tokom vikenda obilno nakvasila vojvođanske njive dobro će doći najvažnijim i najzastupljenijim ratarskim kulturama – kukuruzu, soji i suncokretu. Naravno, tako je tamo gde padavine nije pratilo nevreme i grad.

Međutim, u kojoj meri će padavine popraviti stanje biljaka i uticati na povećanje ili stabilizaciju prinosa zavisiće u narednom periodu od klime. Ne bi valjalo da se vreme ponovo vrati na staro jer su žege već napravile nenadoknadivu štetu.

Stručnjaci sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo “Novi Sad” tek treba da obiđu oranice, ali ono što se videli duž puta i na oglednim poljima deluje ohrabrujuće zbog toga što su padavine bile obilne i što usevi dobro izgledaju na prvi pogled.

Dr Goran Bekavac sa novosadskog Instituta izjavio je za “Dnevnik” da kukuruzu više uopšte ne treba kiše, već dnevne temperature oko 30 stepeni.

– Kiša je bila obilna i za kukuruz dovoljna. Potrebno je da nadalje dnevne teperature ne prelaze 30 stepeni jer ako opet nastane žega, kukuruzu neće biti dobro – naveo je dr Bekavac.

Ipak, kiša nije svim hibridima bila od koristi, rekao je dr Bekavac.

- Za neke hibride je kiša zakasnela, a nekima je stigla u pravi čas. Hibridima koji ulaze u generativnu fazi kiša će biti od velike koristi, dok onima koji su prošli tu fazu neće značiti. Ali, bez obzira na to što su padavine bile obilne, istakao je dr Bekavac, kukuruz će ostati niži nego uobičajeno, što će imati uticaja na prinose. U kojoj meri će sve do nedavno velike vrućine i suša umanjiti rod, podvukao je, rano je govoriti, pogotovo prognozirati da li će visoke dnevne temeprature ubrzati žetvu.

Za razliki od kukuruza, soji je potrebno još kiše, do 15. avgusta još stotinu litara po kvadratnom metru – kazao je dr Vojin Đukić sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. - Kiša će, svakako, popraviti stanje soje, prvenstveno da se na vrhovima biljke formira još mahuna, ali definitivno ove godine rod soje neće biti prosečan, već ispod proseka, manji od dve tone po hektaru, zbog suše i velikih vrućina. U narednom periodu, istakao je dr Đukić, osim kiše, soji treba i umerena toplota, a to je da dnevna temperatura ne prelazi 30 stepeni.

Dr Vladimir Miklič sa pomenutog Instituta naveo je da je dobro što je pala obilna kiša, a ne kišica da nakvasi suncokret i zemljinu koru.

– Kiša jeste zakasnela, ali je dobro došla radi nalivanja zrna jer bezmalo na celom proizvodnom regionu uljarica se nalazi u fazi cvetanja -istakao je dr Miklač. Naveo je da tek treba da obiđe teren pod suncokretom, ali da ono što je video deluje odlično. – Suncoket nije polegao što je značajno za biljku i u narednom periodu ne bi valjalo da bude vetra.

Širom pokrajine kiše je bila različitog inteziteta, pa su poljoprivrednici juče obilazili atare i useve. U okolini Kisača, po rečima ratara Jozefa Fokmana, za dane vikenda bilo je stotinu litara po kvadratnom metru, što se odrazilo najviše na kukuruzu.

– Ima dosta poleglog kukuruza –kazao je Fokman, navodeći da će se u narednom periodu pokazati koliko će se kukuruz povratiti.

Soji je, kazao je Fokman, kiša prijala, jer izgleda odlično, dok šečernoj repu ni suša, ni vrućine kao ni kiša od pre neki dan nisu naškodili uopšte. Izdržljiva je, može da trpi sve vremesnke prilike i da se brzo regeneriše –naveo je Fokman.

Izvor: Dnevnik


Foto: Pixabay


The post Kiša dobro došla ratarskim kulturama appeared first on ePoljoMagazin.