Domaća zimnica znatno skuplja u odnosu na prošlu godinu


Na najvećem sajmu zimnice u regionu, održanom u Koceljevi, proizvođači iz ovog kraja i cele Srbije izložili su široku lepezu slatkih i slanih proizvoda. Harmoniji boja i ukusa upakovanih u tegle i flaše nisu mogli da odole brojni kupci koji su sajamsku manifestaciju iskoristili za kupovinu zimnice.Ali, mnogi su ostali zatečeni kada su videli da im za to, u odnosu […]

Na najvećem sajmu zimnice u regionu, održanom u Koceljevi, proizvođači iz ovog kraja i cele Srbije izložili su široku lepezu slatkih i slanih proizvoda. Harmoniji boja i ukusa upakovanih u tegle i flaše nisu mogli da odole brojni kupci koji su sajamsku manifestaciju iskoristili za kupovinu zimnice.


Ali, mnogi su ostali zatečeni kada su videli da im za to, u odnosu na prošlu godinu, treba više novca, pošto su zbog sušne godine i skupog voća i povrća proizvođači podigli cene.


- Cene su više nego prošle godine, ali ne toliko koliko su poskupeli, na primer, paradajz i paprika. Ima za svakoga ono što poželi, a cene su različite. Paprike punjene kupusom su 350 dinara, a zaštitni znak našeg domaćinstva je paprika somborka punjena feta sirom u devičanskom maslinovom ulju koja košta 1000 dinara - kaže Slavica Mitrović koja je do sada pripremila 3.000 tegli različitih proizvoda.


Najtraženije su, kao i svake godine, tegle sa ajvarom. Domaći ajvar od pržene paprike prodavao se između 700 i 800 dinara, što je nekoliko puta skuplje nego u marketima.


- Skupo je, jer sada u marketima na akcijama tegla ajvara može da se kupi za manje od 200 dinara. Ali, domaći ajvar nema premca i kvalitet mora da košta više - priča zadovoljni kupac iz Šapca.


Na tezgama je bilo svega - od "klasične" zimnice kao što su turšije, razne salate, pečene paprike, kornišoni, preko pasterizovanih i organskih sokova i sirupa, domaće rakije, meda do neverovatnih đakonija.


Danica Marić iz Aleksandrovca prodaje slatko od ljubičice, koje reklamira kao lek za bolesti sinusa, pluća i bronhija.


- Jedna kašičica je dovoljna umesto antibiotika. Priprema je jako komplikovana i traje dugo. Ljubičica mora da održi strukturu i boju, da bude kao što je ubrana, da ne bi izgubila lekovita svojstva - objašnjava Danica.


Osim jedinstvenog slatka od ljubičica, mnogima je bilo teško da poveruju da slatko može da se napravi i od čili papričica. Ovaj slatki, ukusan i zdrav delikates se priprema sa jabukovim sirćetom i medom,

"slaže se" sa sirevima, mesom, ribom i gulašom.


Brojne domaćice iz Koceljeve su nekada radile u fabrici "Voćar", koja je zbog neuspešne privatizacije prestala da radi pre petnaestak godina, a sada na svojim njivama proizvode gotovo celokupan asortiman zimnice,

kako vole da kažu - od semenke do tegle.


Izvor: Telegraf


Foto: Pixabay (congerdesign)


The post Domaća zimnica znatno skuplja u odnosu na prošlu godinu (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.