Značaj pravilne primene mineralnih đubriva


Đubrenje sa pogrešnim formulacijama mineralnih đubriva nepovoljno će se odraziti na prinose i ekonomske pokazatelje poljoprivredne proizvodnje. Šteta će biti veća nego da đubrenje nije ni izvršenoZa pravilan izbor mineralnih đubriva neophodno je uraditi agrohemijsku analizu zemljišta, a zatim prema tim rezultatima i potrebama planirane biljne kulture odrediti količine pojedinih hraniva koja je neophodno uneti u fazi jesenje pripreme zemljišta. […]


Đubrenje sa pogrešnim formulacijama mineralnih đubriva nepovoljno će se odraziti na prinose i ekonomske pokazatelje poljoprivredne proizvodnje. Šteta će biti veća nego da đubrenje nije ni izvršeno


Za pravilan izbor mineralnih đubriva neophodno je uraditi agrohemijsku analizu zemljišta, a zatim prema tim rezultatima i potrebama planirane biljne kulture odrediti količine pojedinih hraniva koja je neophodno uneti u fazi jesenje pripreme zemljišta. U praksi se pokazalo da od 100 parcela samo 1,2 % analiziranih uzoraka je upućivao da je potrebno primeniti formulaciju sa identičnim sadržajem azota, fosfora i kalijuma (3x16 ili 3x15).


IZBOR PREMA NOSAČU (PUNIOCU) ĐUBRIVA


Pored pravilnog izbora sadržaja tri najbitnija makroelementa, pri izboru mineralnog đubriva jako je važno imati u vidu i koji je nosač aktivne materije, jer se kao nosač (punioc) kod NPK đubriva najčešće koristi kalcijum-karbonat, što može biti štetno ukoliko je analiza zemljišta pokazala da je sadržaj CaCO3 u zemljištu već jako visok. Mora se voditi računa i o antagonizmu među hranivima jer prekomernim sadržajem jednog hraniva dolazi do blokade usvajanja drugih jako bitnih hraniva (visok nivo kalcijuma blokira magnezijum i kalijum ...). Uticaj prevelike koncentracije CaCO3 u zemljištu je štetan i zbog alkalizacije zemljišta, te u uslovima previsokog pH dolazi do smanjenja usvojivosti niza makro i mikroelemenata što direktno smanjuje prinose i povećava troškove izazivajući neophodnost folijarnih korekcija (najdrastičniji primer je blokada gvožđa pri visokom pH zemljišta)



Iz ovog razloga se na tržištu pojavljuju formulacije NPK đubriva koje kao nosač sadrže jonoizmenjivačke

minerale poput zeolita – klinoptilolita koji svojim karakteristikama donose zemljištu i biljkama niz koristi (regulišu vodo-vazdušni režim zemljišta, inaktiviraju teške metale i slobodne radikale, sprečavaju ispiranje i isparenje azota, kao i ispiranje kalijuma na peskovitom zemljištu, inaktiviraju štetni mobilni aluminijum...). Takođe dostupna su i organo-mineralna đubriva koja u svom sastavu pored NPK imaju i visok sadržaj organske materije, a i zeolita. Ovakve formulacije su svakako najbolji izbor jer u jednom prolazu unosite u zemljište makro i mikroelemente, organsku materiju i jono izmenjivače što doprinosi ubrzanom podizanju plodnosti zemljišta.


Karakteristika ovih đubriva je i sporije otpuštanje hraniva što obezbeđuje ravnomerniju ishranu biljaka u toku čitave vegetacije. Formulacije kojima je zeolit nosač su samo na prvi pogled skuplje od formulacija sa kalcijum

karbonatom kao nosačem, ali kada se na kraju napravi obračun i uporede prinosi pokazuju se daleko ekonomičnijim.


IZBOR MINERALNIH ĐUBRIVA U SKLADU SA pH ZEMLJIŠTA


Sa porastom kiselosti zemljišta rapidno pada usvojivost svih makroelemenata, a nivo i oblici većine mikroelemenata prelaze u štetne pa i toksične forme.



Iz tabele se vidi koliko je važno postići optimalni pH jer su uštede smanjenjem potrebnih količina mineralnih đubriva takve da se kalcifikacija može isplatiti samo kroz troškove đubriva već u prvoj vegetativnoj godini, čak i da se iz računice izuzme povećanje prinosa, a sigurno je da će se postizanje optimalnog pH značajno odraziti i na prinose. Kod kiselih zemljišta najoptimalnije je primenjivati mineralna đubriva koja u svom sastavu sadrže što više kalcijum oksida i magnezijum oksida u odnosu manjem od 5:1, jer unošenjem samo kalcijuma može da dođe do blokade usvajanja magnezijuma, tzv. „kalcifikacionog šoka“. I ovakva đubriva su dostupna na našem tržištu u raznim formulacijama NPK i uvek sa određenim procentom zeolita, koji je kod kiselih zemljišta dodatno važan jer inaktivira mobilni aluminijum kao i suvišak gvožđa koji su glavni „krivci“ za smanjenje usvojivog fosfora.


Pored već dobro poznatog kreča ili krečnjaka, takođe na tržištu postoje oplemenjivači zemljišta čija je osnovna svrha smanjenje kiselosti. Mana kalcifikacije krečom ili krečnjakom je što dolazi do disbalansa između kalcijuma i magnezijuma. Takođe neophodne su velike količine ovih materijala, čak i do 5-10 t/ha, što značajno otežava njihovu primenu, naročito u brdskim i planinskim područjima gde je teško transportovati tako velike količine. Da bi krečnjak postigao željene efekte mora biti u granulaciji ispod 0,1 mm što ga značajno poskupljuje.


Kod izbora sredstva za kalcifikaciju neophodno je voditi računa o vodorastvorivosti granule. Izuzetno je bitan njegov sastav, odnosno sadržaj kalcijuma, magnezijuma i mikroelemenata. Zbog ekonomičnosti obratite pažnju i na preporučene doze, dakle računajte cenu po hektaru (ili aru), a ne po kilogramu oplemenjivača.


Zaključak: Vreme je da prestanemo da „bacamo“ đubrivo („veštak“) i počnemo da PRIMENJUJEMO

đubrivo u skladu sa potrebama zemljišta i gajenih kultura. Dugoročno gledano, smanjujemo degradaciju zemljišta, a kratkoročno ostvarujemo značajne u štede u troškovima p oizvodnje uz istovremeno podizanje prinosa. Bio bi to prvi korak ka usporavanju degradacije kvaliteta zemljišta, korak koji možemo lako izvesti jer odricanje od teške mehanizacije, upotrebe pesticida i sejanja visokoprinosnih genotipova je značajno teži korak.


Tešo Marković

TMB Diamond Pančevo

Tel: +381 13 348 573

Email: office@tmbdiamond.com


The post Značaj pravilne primene mineralnih đubriva appeared first on ePoljoMagazin.