Još 57 zadruga dobilo sredstva za unapređenje svog poslovanja


Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić potpisao je 57 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja zadruga iz čitave Srbije u vrednosti od pola milijarde dinara.Krkobabić je tom prilikom rekao da će novac dobiti gazdinstva u južnoj, centralnoj, istočnoj i zapadnoj Srbiji, kao i u Vojvodini i na Kosovu i Metohiji i da će to biti novi impuls […]

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić potpisao je 57 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja zadruga iz čitave Srbije u vrednosti od pola milijarde dinara.


Krkobabić je tom prilikom rekao da će novac dobiti gazdinstva u južnoj, centralnoj, istočnoj i zapadnoj Srbiji, kao i u Vojvodini i na Kosovu i Metohiji i da će to biti novi impuls za njihov rast, razvoj i unapređenje poslovanja, a da će jedinice lokalne samouprave dobiti nove zamajce privrednog razvoja.


Direktor Zemljoradničke zadruge „Zrenjanin" Darko Gavrilović istakao je da im je ovaj vid podrške bitan kako bi poslovanje podigli na viši nivo, nastupili na novim tržištima i ostvarili što bolju cenu.


Gavrilović je rekao da je ova zadruga dobila 13 miliona dinara za nabavku savremene opreme i mehanizacije u ratarstvu, dok će zadruga sopstvenim sredstvima finansirati izgradnju skladišta, a u planu je i zapošljavanje novih radnika.


Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić istakao je da je ovo za tu lokalnu samoupravu veliki dan i dodao da mladu zadrugu „Retkocerski med“, koja se bavi proizvodnjom meda, a koja je dobila gotovo 7 miliona dinara, čini šestoro mladih ljudi, od kojih su 4 žene.


Tim novcem će uspeti da plasiraju svoj proizvod i doprineće mnogo svojoj opštini, rekao je on i dodao da je Medveđa, konkurišući za programe Ministarstva dobila bespovratno i sredstva za kupovinu seoske kuće sa okućnicom i novac za organizaciju manifestacije „Miholjski susreti sela“, čime se, osim na egzistenciju, uticalo i na poboljšanje društvenog života u selima koja se nalaze na administrativnoj liniji sa AP Kosovo i Metohija.


Komisija na čelu sa profesorkom Zoricom Vasiljević je 1. novembra odobrila 57 zahteva za bespovratna sredstva namenjena unapređenju poslovanja 18 starih zadruga za koje je izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi i 39 novih zadruga, kojima je dodeljeno do 7,5 miliona dinara.


Tako će narednih meseci svoje poslovanje unaprediti 15 ratarskih, 21 voćarska, 6 stočarskih, 4 povrtarske, 4 vinogradarske, 4 pčelarske, jedna zadruga koja se bavi proizvodnjom lekovitog bilja, a sredstva su ove godine po prvi put dobile jedna turistička i jedna socijalna zadruga.


Takođe, dve zadruge sa krajnjeg juga Srbije, iz Bujanovca dobile su sredstva, kao i dve ratarske zadruge sa Kosova i Metohije, jedna iz sela Stanišor, a druga iz Lapljeg sela.


Prema Uredbi Vlade Srbije za Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga izdvojeno je ove godine 500 miliona dinara, što ukupno čini gotovo 2,2 milijarde dinara uloženih u zadrugarstvo u Srbiji od 2017. godine i to zahvaljujući Programu „500 zadruga u 500 sela“.


Foto: Pixabay (vmamic )


The post Još 57 zadruga dobilo sredstva za unapređenje svog poslovanja (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.