Rod krompira prepolovljen


Usled veoma visokih temperatura tokom leta, rod krompira je prepolovljen. S obzirom na niže prinose, a velika ulaganja, cena krompira na veliko je 60 dinara po kilogramu, dok se na pijacama prodaje i po višoj ceni. Takva cena odgovara proizvođačima, ali kupci se nadaju stabilizaciji tržišta.Veoma loša godina za povrtare odrazila se i na prinose koje su ostvarili proizvođači krompira. […]


Usled veoma visokih temperatura tokom leta, rod krompira je prepolovljen. S obzirom na niže prinose, a velika ulaganja, cena krompira na veliko je 60 dinara po kilogramu, dok se na pijacama prodaje i po višoj ceni. Takva cena odgovara proizvođačima, ali kupci se nadaju stabilizaciji tržišta.


Veoma loša godina za povrtare odrazila se i na prinose koje su ostvarili proizvođači krompira. Porodica Zavišin u Kikindi jedna od najvećih proizvođača koja krompir gaji na više od četiri hektara. Rod je prepolovljen, ulaganja su bila velika, pa se to odrazilo na cenu. Na veliko se krompir prodaje za 60, dok je na pijaci 80 dinara po kilogramu.



''Prinos je smanjen, veliki troškovi su zalivanja, kao i troškovi zaštite od bolesti, tako da je to sve bilo loše. Cena od 60 dinara je rentabilna i na granici da nešto zaradimo'', kaže Branislav Zavišin, poljoprivrednik iz Kikinde.


S obzirom na višu cenu svih povrtarskih kultura, Kikinđani očekuju i stabilizaciju na tržištu, a do tada kupuju manje količine, mada ima i onih koji se opredeljuju na više džakova. Godina nije bila naklonjena povrtarima. Veoma visoke temperature desetkovale su rod krompira, tako da će se površine pod krompirom u narednim sezonama povećavati, kako bi se ostvarila veća dobit.


''Dug vremenski period visokih temperatura doveo je do toga da imamo prepolovljen rod. Kako kod mene, tako je bilo i kod ostalih proizvođača. Vrhunska tehnologija i vrhunska proizvodnja rezultirali su osrednjom godinom'', dodaje Zavišin.


Porodica Zavišin je do sada sadila petnaestak sorti, ali su se ove sezone opredelili samo za dve. Po svemu sudeći, to će im i ostati praksa, uz konstantno ulaganje i povećanje svojih površina.


Izvor: RTV


Foto: Pixabay (sasa200)




The post Rod krompira prepolovljen (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.