Da li uskoro možemo očekivati dodatno poskupljenje hrane


Fabrika hrane na otvorenom, poljoprivreda, našla se ugrožena prevelikim skokom cena đubriva i prihrane, a prema saznanjima Telegrafa, pojedini poljoprivredni proizvođači spremaju se da dodatno povise cenu svojih proizvoda. Na prvom mestu biće meso i mesne prerađevine.Razloga za to je nekoliko, a dva najvažnija su skok cene đubriva i sezonski karakter poljoprivrednih proizvoda.Tu je i naravno neizostavno praćenje ukupne infacije.Iako […]

Fabrika hrane na otvorenom, poljoprivreda, našla se ugrožena prevelikim skokom cena đubriva i prihrane, a prema saznanjima Telegrafa, pojedini poljoprivredni proizvođači spremaju se da dodatno povise cenu svojih proizvoda. Na prvom mestu biće meso i mesne prerađevine.


Razloga za to je nekoliko, a dva najvažnija su skok cene đubriva i sezonski karakter poljoprivrednih proizvoda.


Tu je i naravno neizostavno praćenje ukupne infacije.


Iako u ovom trenutku Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine razmatraju da produže Uredbu o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, s obzirom da svetski ekonomisti procenjuju da se inflacija neće smiriti ni u prvoj polovini 2022. godine, činjenica je da je tom uredbom obuhvaćeno tek nekoliko stavi koje se odnose na meso.


Dodatno, s početkom nove godine, ratari već razmišljaju o prolećnoj setvi, koja će im biti skuplja. To je i sagovornik Telegraf Biznisa najavio.


Poljoprivrednici se plaše da neće imati dovoljno za setvu, i već su najavili da će to uticati na poljoprivredne proizvode. Što znači da će neminovino, dodatno skočiti cena hrane.


- Što se tiče svetskog tržišta i mi smo pogđeni udarom. S jedne strane, imamo sirovina sa lokalnog tržišta, ali dosta i uvozimo. Kao na primer fosfat - sve do dolazi sa globalnog tržišta i naravno da će se to odraziti i na cenu finalnog proizvoda. Mogu da napomenem da ukoliko su sredstva i đubriva skuplja to će da utiče na cenu. Čim se tržište okrene, moći ćemo i mi da obrnemo situaciju - govori sagovornik Telegrafa.


Šta kažu poljoprivrednici?

Veštačko đubrivo u Srbiji je inače za manje od godinu dana poskupelo više od 100 odsto. Zbog toga je moguće da će poljoprivrednici štedeti na đubrivu, smanjiti količine ili će ga preskočiti, što je najgori scenario.


Na pitanje da li će sve to posledično uticati na cenu hrane, Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV, kaže da je izvesno da će tržište to diktirati.


- Ono što tržište diktira mora se prihvatiti. Mi smo tržišna privreda od 2000. godine. Konkretno, kada govorimo o mesu, za određena pakovanja cena jeste privremeno ograničena. Međutim, inflacija, naročito prehramenih proizvoda je prisutna, mi tu realnost živimo. Da li će se u budućnosti to dešavati, realno je očekivati naročito ako potraje pandemija - navodi sagovornik Telegrafa.


Prema rečima sagovornika Telegrafa, ono što može da ohrabri jeste to što je Kina najavila prestanak tj. smanjenje svojih zaliha i rezervi što može da utiče da se tržište stabilizuje, ali ne i da se smanje cene.


- Smanjenja cena osnovnih namrinica, pšenice, soje, kukuruza neće biti u doglednom periodu. Naši poljopriredni proizvođači će se navići, i onda kalkulisati sa višim cenama - navodi Petković.


Petković ističe da država direktno pomaže kroz subvencije odnosno investicije da se smanji cena proizvoda.


- Sve što ratari ulože u proizvodnju, bude zapravo subvencionisano tako da oni koji ih koriste ne moraju da podižu cenu svog proizvoda. Ali za sve ono što smo uzvozno zavisni ne možemo da utičemo i to povećava inflaciju - govori on.


Podseća na sezonski karakter poljoprivrednih proizvoda, što će takođe doneti korekciju cena u odnosu na tržište (ne i velikog skoka).


70 odsto poljoprivrednog zemljišta u Srbiji nalazi u vlasništvu malih i srednjih gazdinstava, ali su generatori proizvodnje velike kompanije. Tim velikim proizvođačima hrane ide u prilog što imaju velike godišnje ugovore, i time svoju sigurnost.


A da li je rano da se brinemo za prolećnu setvu?

- Prolećna setva će se sprovesti u optimalnom roku, ako vreme dozvoli i očekujem veću površinu pod kukuruzom jer je on doneo velike profite ranije. Nemam bojazan za naše količine koje će biti posejane u prolećnoj setvi - rekao nam je Petković.


Izvor: Telegraf


Foto: Pixabay (maabsnco0)


The post Da li uskoro možemo očekivati dodatno poskupljenje hrane (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.