Grad obrao rod u delu Mačve


Iako su protivgradni strelci na vreme dejstvovali, grad koji je juče padao u šabačkom kraju oštetio je useve u delovima atara nekoliko sela.U pojedinim dvorištima u Slepčeviću grad se i danas beli. Padao je skoro pola sata, veličine graška i klikera, sve je bilo kao pod snegom, kažu meštani. Nevreme je prošlo, ostale su štete.“Kukuruz je to sateralo u zemlju, […]

Iako su protivgradni strelci na vreme dejstvovali, grad koji je juče padao u šabačkom kraju oštetio je useve u delovima atara nekoliko sela.


U pojedinim dvorištima u Slepčeviću grad se i danas beli. Padao je skoro pola sata, veličine graška i klikera, sve je bilo kao pod snegom, kažu meštani. Nevreme je prošlo, ostale su štete.


"Kukuruz je to sateralo u zemlju, juče se od leda i vode nije video struk kukuruza, a evo vidite povrtarstvo, ja na malo radim, a šta mislite za one proizvođače što sade na veliko", kaže Milena Brajić iz Slepčevića.


"Pšenici je oštetilo vlat, tuklo je po vlatu, sigurno će biti manji prinos, kukuruz je sabilo u zemlju, soju, suncokret pa će biti 50-60 odsto manji prinos, iseklo je list. Bostan je pokriven pa je smanjilo štetu, najlon je izdržao, da je bilo otkriveno, isekao bi sve", dodaje Milan Brajić iz Slepčevića.


Gradonosni oblak zahvatio je skoro trećinu atara Slepčevića i delove plodnih oranica u nekoliko sela. Sve što se našlo u pojasu dugom nekoliko kilometara, od šljiva do deteline, oštećeno je ili uništeno. Narednih dana će se tek znati pravi bilans nevremena.


"Šteta je jako velika, na voću su sigurno najveća oštećenja, evo vidite ovu jagodu u kakvom je stanju, ljudi su ovde uložili i vreme i novac, došli su do berbe i sada je verovatno šteta ovde totalna", navodi Srđan Mitrašinović iz Slepčevića.


Protivgradna je reagovala, čula se, e sada da li blagovremeno, to je na nekim stručnim službama da procene, ali šteta je jako velika.


U Mačvanskom okrugu juče je ispaljena 101 raketa, polovina sa 12 protivgradnih stanica u šabačkom kraju. Poljoprivrednici potvrđuju i da je zbog toga led na sreću bio sitniji, ali su i ovako ostali bez očekivanog roda.


U gradskoj poljoprivrednoj službi kažu da za sada nema prijava, stručna komisija će, nakon prispelih izveštaja, izaći na teren.


Štetu poljoprivrednici preko osiguranja mogu da nadoknade. Pojedini voćnjaci u Slepčeviću su osigurani, većina manjih zasada pod brojnim kulturama nije.


Izvor: RTS


Foto: Pixabay (DerTobiSturmjagd )


The post Grad obrao rod u delu Mačve (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.