Otkupna cena mleka povećana, ali nedovoljno – Farmeri i dalje rade s gubicima


Litra pojedinih vrsta mleka na policama košta više od stotinu dinara. Ne čudi da se u moru poskupljenja našlo i mleko, ali, koliko su to u svojim računicama osetili sami farmer, kada se i oni suočavaju sa raznim poskupljenjima?Otkupna cena mleka jeste povećana, ali ne dovoljno da nadomesti sva ostala poskupljenja sa kojima se mladi farmeri poput Dejana Brajkova iz […]



Litra pojedinih vrsta mleka na policama košta više od stotinu dinara. Ne čudi da se u moru poskupljenja našlo i mleko, ali, koliko su to u svojim računicama osetili sami farmer, kada se i oni suočavaju sa raznim poskupljenjima?




Otkupna cena mleka jeste povećana, ali ne dovoljno da nadomesti sva ostala poskupljenja sa kojima se mladi farmeri poput Dejana Brajkova iz Subotice suočavaju. Za litar mleka pre poskupljenja je dobijao trideset i tri dinara, a sada dobija četrdeset i tri, dok je država premiju za mleko povećala sa sedam na deset dinara po litru. Ali, ni to nije dovoljno, već bi da bi bili na nuli farmerima bila potrebna otkupna cena od najmanje pedeset dinara po litru. Do tada, rade s gubicima.



"Kukuruz je sa dvadeset otišao na trideset i sedam dinara. Do sada smo hranili sa gotovom smešom, ona je bila dvadeset i osam dinara, sada je četrdeset i pet dinara, a mleko nije toliko poskupelo da bi to moglo sve da pokrije. Lucerka je pre isto bila dvadeset – dvadeset i pet dinara kila, a sada je trideset i pet dinara kila lucerke, silaža je oko osam dinara, tako da – ne znam. Sve je otišlo skoro sto odsto gore, a naše možda dvadeset – trideset posto"- kaže Brajkov.


Dejanov stric Stipan je u poslu duže od jednog radnog veka. Sa toliko životnog i radnog iskustva iz sebe, u stočarstvu i zemljoradnji, jedan je od pozvanijih da pruži ocenu i da odgovor na pitanje da li je ikada bilo teže.


"Od ovog nikada nije bilo teže. Još i za vreme rata je lepše bilo neg’ sad. Ovo je neizmerljivo sada. Vidite, cene su toliko otišle gore, da čovek kada bi sve stavio na papir, bez našeg rada, ovde osamdeset krava momentalno ima na muži, između sto stotinu dvadeset evra svaki dan gubitak. A ne stavljamo na papir i ne računamo svoj rad. Tu sam ja, supruga i dva sina" – kaže Stipan Brajkov.


Dok se gubici gomilaju, farmere u poslu i dalje činjenica da su na deset godina, po pravu prečeg zakupa, dobili državno zemljište po povoljnim cenama.


"Da nije državne zemlje po dvadeset i jednu – dve hiljade hektar, koliko plaćamo, dobili smo je na deset godina, ja bih sutra zvao Matijević klanicu i sve do jedne očistio iz dvorišta"- dodaje on.


A do tada, i dalje će se pripremati silaža, i dalje će se uzgajati krave, bikovi, junice, telad, i dalje će se musti i mleko skladištiti i predavati. Dok ne bude bolje.


Izvor: RTV


Foto: Pixabay (Ehrecke)




The post Otkupna cena mleka povećana, ali nedovoljno – Farmeri i dalje rade s gubicima (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.