Međunarodni sajam poljoprivrede od 21. do 27. maja u Novom Sadu


Međunarodni sajam poljoprivrede, 89. po redu, ove godine biće održan od 21. do 27. maja na Novosadskom sajmu. Na ovogodišnjoj manifestaciji predstaviće se oko 1.100 izlagača, zemlja partner je Mađarska, a dolazak su do sada potvrdili i izlagači iz još 18 zemalja – Italije, Češke, Holandije, Španije, Turske, Belgije, Indonezije, Austrije, Danske, Rumunije, Bugraske, kao i države u regionu.Generalni direktor […]

Međunarodni sajam poljoprivrede, 89. po redu, ove godine biće održan od 21. do 27. maja na Novosadskom sajmu. Na ovogodišnjoj manifestaciji predstaviće se oko 1.100 izlagača, zemlja partner je Mađarska, a dolazak su do sada potvrdili i izlagači iz još 18 zemalja – Italije, Češke, Holandije, Španije, Turske, Belgije, Indonezije, Austrije, Danske, Rumunije, Bugraske, kao i države u regionu.


Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković na konferenciji za medije istakao je da se sajam konačno vraća u svom tradicionalnom terminu i formatu, a da su i ove godine ostali zastupljeni svi segmenti koji su bili i ranijih godina poput nacionalne izložbe stočarstva, organske proizvodnje i geografskog porekla, ali i pčelarske proizvodnje.


“Četvrtak će tradicionalno biti dan za stočare posvećen večeri šampiona i oceni kvaliteta. Ove godine imaćemo i jednu novinu, s obzirom da polako idemo ka proslavi jubileja, na sajmu će biti organizovana i jedna retrospektiva razvoja poljoprivrede Vojvodine, a kroz istoriju ratarstva deca će imati prilike da vide kako se poljoprivreda razvijala od rala do najsavremenijih mašina”, kazao je Cvetković i dodao da će ove godine Udruženje mehanizatora zauzeti najznačajniji deo sajmišta.


Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje je tradicionlani pokrovitelj nacionalne izložbe stoke, najveće izložbe tog tipa na Balkanu, rekao je da će na sajmu ove godine biti prisutna najbolja grla goveda.


“Ovo je jedna od najprestižnijih i najstarijih manifestacija ovog tipa u jugoistočnoj Evropi. Na nacionalnoj izložbi stoke sa pratećom izložbom genetskih potencijala, i ove godine biće prisutna najbolja grla goveda, pre svega goveda tovne rase, konja, ovaca i koza. Ono što posebnu privlači pažnju to je prisustvo autohtonih rasa goveda, konja, ovaca i koza i sigurno da je uz nacionalnu izložbu stoke ovo jedan bitan segment ove manifestacije”, istakao je Stanojević.


Prema njegovim rečima, pored različitih radionica i stručnih predavanja, ove godine tradicionalno će pod pokroviteljstvom ministarstva biti održana izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakama geografskog porekla i srpski kvalitet, biće prisutni i proizvođači zanatskog piva, dok će u hali 23 izlagati pčelari, pogon “Naš med”, kao i udruženje Savez pčelarskih organizacija Srbije.


Učesnici Sajma biće i resorna ministarstva iz zemlje i inostranstva, privredne komore, državne institucije, pokrajinski sekretarijati, poslovne banke i brojna udruženja i asocijacije koje deluju u oblasti agrobiznisa.


 


The post Međunarodni sajam poljoprivrede od 21. do 27. maja u Novom Sadu (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.