Najveća svetska konferencija o suncokretu od 20. do 23. juna u Novom Sadu


U Master centru Novosadskog sajma u  Novom Sadu, u periodu 20-23.062022. pod okriljem ISA (International Sunflower Association, a u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada  održaće se jubilarna 20. Međunarodna konferencija o suncokretu.Ovo je najveći događaj takve vrste u svetu i organizuje se svake četvrte godine. Ove godine okupiće preko 450 istraživača i stručnjaka iz celog sveta.Ovo […]

U Master centru Novosadskog sajma u  Novom Sadu, u periodu 20-23.062022. pod okriljem ISA (International Sunflower Association, a u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada  održaće se jubilarna 20. Međunarodna konferencija o suncokretu.


Ovo je najveći događaj takve vrste u svetu i organizuje se svake četvrte godine. Ove godine okupiće preko 450 istraživača i stručnjaka iz celog sveta.


Ovo je prvi put da je neka institucija dobila čast i obavezu da po drugi put bude domaćin, s obzirom na to da je 12. Međunarodna konferencija o suncokretu održana 1988. godine u Novom Sadu, u tadašnjoj Jugoslaviji, u organizaciji Instituta.


To govori o značaju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u svetskim razmerama, kada su u pitanju istraživanja na suncokretu. Naučni radnici Instituta su još sedamdesetih, među prvima u svetu stvorili hibride suncokreta i uveli ih u proizvodnju umesto sorti, prvi su pronašli izvor otpornosti na bolest Phomopsis i stvorili otporne hibride, prvi u Evropi su stvorili Clearfield® hibrid suncokreta i uvek bili lideri u uvođenju novih tehnologija (ExpressSun®/SUMO®, Clearfield® Plus…). U Institutu je stvoreno preko 700 hibrida suncokreta koji se uspešno gaje u preko 30 zemalja sveta.


Poslednjeg dana konferencije održaće se tradicionalni Dan polja na Odeljenju za suncokret na Rimskim šančevima.


Pored tradicionalne svetske kolekcije hibrida suncokreta gde će se predstaviti semenske kuće i naučne institucije iz celog sveta, prikazaće se i najveća evropska kolekcija divljih vrsta suncokreta koju poseduje Institut za ratarstvo i koja je jedan od temelja uspešnog oplemenjivačkog programa.


Sponzori konferencije (Syngenta, Corteva, Limagrain, Sanrui, KWS, Feed and Seed Technologies DOO, Lidea, Wintersteiger, Timac agro, Kitte i drugi), predstaviće svoja dostignuća u službi proizvodnje suncokreta.


Konferenciju su podržali i časopisi Ratarstvo i povrtarstvo, OCL (Oilseeds and fats, Crops and Lipids), Agronomy, Plants i Helia. Veliku podršku dali su i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Autonomne Pokrajine Vojvodine i Kongresni biro Srbije.


Međunardona konferencija o suncokretu, 20. po redu je jedan od najvećih naučnih događaja organizovan poslednjih godina u Srbiji. Preko 200 prezentovanih naučnih radova, kao i direktni kontakti mnogobrojnih naučnika i stručnjaka iz celog sveta doprineće daljem razvoju svih aspekata proizvodnje suncokreta na globalnom nivou.


Izvor: Agrosmart


Foto: Pixabay (metadog)


The post Najveća svetska konferencija o suncokretu od 20. do 23. juna u Novom Sadu (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.