Prvi prinosi uljane repice znatno manji od prošlogodišnjih


U Srbiji je počela žetva pšenice i uljane repice na parcelama koje su zasejane ranim sortama i gde su usevi usled nedostatka vlage i slabijih agrotehničkih mera prerano sazreli, a prinosi su manji od očekivanih, rekao je predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić.– Žetva pšenice počela je parcelama koje su zasejane ranijim sortama i gde su manje primenjene agrotehničke […]


U Srbiji je počela žetva pšenice i uljane repice na parcelama koje su zasejane ranim sortama i gde su usevi usled nedostatka vlage i slabijih agrotehničkih mera prerano sazreli, a prinosi su manji od očekivanih, rekao je predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić.


– Žetva pšenice počela je parcelama koje su zasejane ranijim sortama i gde su manje primenjene agrotehničke mere, kao i neadekvatno mineralno đubrivo i prinosi su loši, oko dve tone, pa čak i manje po hektaru – rekao je Jakšić za Betu.


Dodao je da prvi prinosi uljane repice u južnom Banatu pokazuju da će biti znatno manji od prošlogodišnjih i kreću se oko 2,5 tona po hektaru, a prošle godine su bili oko četiri tone.


Jakšić je rekao da će prinosi te poljoprivredne kulture u centralnoj Srbiji biti još slabiji.


Stručnjak za strna žita Miroslav Malešević rekao je da je počela žetva i semenske i merkantilne pšenice i da će rod biti manji za oko 30% u odnosu na višegodišnji.


On je upozorio proizvođače da izmere vlagu pšenice, koja zbog visokih temperatura ubrzano sazreva, a kada vlaga padne ispod optimalne, tada su veći lomljivost zrna i gubici.


– Žetva treba da počne kada vlažnost zrna padne ispod 15%, a sada je na pojedinim njivama suša izazvala prinudno zrenje i pad vlage na 11-12% zbog čega će se pri žetvi zrno više lomiti i biće veći gubici – rekao je Malešević.


Presednik udruženja Šumadijska polja Bojan Nikolić rekao je da su prinosi pšenice u Rači i Batočini u odnosu na prošlogodišnje skoro prepolovljeni iako su primenjene sve agrotehničke mere i sredstva zaštite.


– Prinosi pšenice na prvim njivama su od 2,5 do 3,5 tone po hektaru iako su usevi maksimalno prihranjeni i zaštićeni od štetočina i bolesti. Prošle godine rod je iznosio od 4,5 do šest tona, što znači da je, zbog suše i grada skoro prepolovljen – rekao je Nikolić.


Izvor: Agrosmart



The post Prvi prinosi uljane repice znatno manji od prošlogodišnjih (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.