Prve analize obećavaju kvalitetan rod, a šta je sa cenom?


Na poljima širom Srbije u toku je žetva pšenice i, prema prvim procenama, biće ostvaren predviđeni plan od tri miliona tona žita. Za razliku od prethodnih godina, kada su ratari uglavnom ostavljali pšenicu na čuvanje, ove godine je prodaju ne čekajući bolju cenu.Zbog vrućina u protekle dve nedelje, ovogodišnja žetva pšenice počela je dvadesetak dana pre uobičajenog roka. Uslovi za […]

Na poljima širom Srbije u toku je žetva pšenice i, prema prvim procenama, biće ostvaren predviđeni plan od tri miliona tona žita. Za razliku od prethodnih godina, kada su ratari uglavnom ostavljali pšenicu na čuvanje, ove godine je prodaju ne čekajući bolju cenu.


Zbog vrućina u protekle dve nedelje, ovogodišnja žetva pšenice počela je dvadesetak dana pre uobičajenog roka. Uslovi za žetvu su gotovo idealni.


Na području pet opština Srednjeg Banata pšenica je prethodne jeseni zasejana na 55.000 hektara, žetva uveliko odmiče.


"Prvi pokazatelji su nešto slabiji nego što bi to trebalo da bude, ali na kraju očekujem da rod bude u proseku 7,5 tona po hektaru. Cena koja bi zadovoljila sve nas je, po meni, četrdeset pet dinara", kaže Jovan Veselinović, direktor PP "Borac" iz Šurjana.


I pored nepovoljnih vremenskih prilika tokom ovogodišnje vegetacije, prve analize obećavaju kvalitetan rod.


Siniša Đurić iz "Konzula" d.o.o. kaže da je ovogodišnja pšenica dosta dobrog kvaliteta, barem što se tiče fizičkih svojstava.


"Hektolitar se kreće 75, 76, proteina je od 12,5 do 13,5 procenata, sve to govori da imamo i veći procenat sitnijih zrna, samim tim i proteini su veći. Mislim da će brašno biti sjajnog kvaliteta ove godine", ističe Đurić.


Otkupljivači i skladištari odavno su završili sve pripreme i spremno su dočekali prijem žita.


"Mi u okviru kompanije smo u planu da na teritoriji Vojvodine oko 65.000 tona robe primimo u ovogodišnjoj žetvi, uglavnom većina proizvođača je za to da robu odmah predaje i proda. Cene su dnevne, svaki dan i svako jutro se objavljuju, današnja cena iznosi 36,5 dinara sa uključenim PDV-om za poljoprivredne proizvođače", kaže Jovan Bulatović iz "Konzula".


I dok se zahuktava žetva pšenice, već tokom ovog vikenda biće završena žetva ječma. Prosečan prinos je oko pet tona.


Izvor: RTS


Foto: Pixabay (jolanchapin)


The post Prve analize obećavaju kvalitetan rod, a šta je sa cenom? (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.