Diverzifikacija dohotka na poljoprivrednom gazdinstvu


Mala poljoprivredna gazdinstva su uglavnom suočena sa nemogućnošću razvoja specijalizovane poljoprivredne proizvodnje, pa iz tih razloga diversifikacija poljoprivredne proizvodnje je jedino moguće rešenje. Poželjno bi bilo da mala poljoprivredna gazdinstva prošire asortiman svojih proizvoda, odnosno da unesu promene u svoju već postojeću proizvodnju, a istovremeno bi time i povećali prihod na svom gazdinstvu.Diversifikacija u sektoru prerađivačke industrije zanimljiv je i […]

Mala poljoprivredna gazdinstva su uglavnom suočena sa nemogućnošću razvoja specijalizovane poljoprivredne proizvodnje, pa iz tih razloga diversifikacija poljoprivredne proizvodnje je jedino moguće rešenje. Poželjno bi bilo da mala poljoprivredna gazdinstva prošire asortiman svojih proizvoda, odnosno da unesu promene u svoju već postojeću proizvodnju, a istovremeno bi time i povećali prihod na svom gazdinstvu.


Diversifikacija u sektoru prerađivačke industrije zanimljiv je i raznovrsni oblik temeljen na preradi primarnih poljoprivrednih proizvoda, na primer:



  • proizvodnja prerađena od voća i povrća: sokovi, žemovi, konzervirane prerađevine.

  • proizvodnja mesnih prerađevina: usitnjeno meso, mesne konzerve, smrznuta gotova jela, suhomesnati proizvodi.

  • proizvodnja mlečnih proizvoda: sir, sladoled, vrhnje, jogurt, kajmak, kačkavalj.

  • proizvodnja alkoholnih pića: pivo, vino, liker, rakija.

  • proizvodnja prerađevina od žitarica: pekarski proizvodi, brašno, testo i slično.


[caption id="attachment_102588" align="alignnone" width="860"] Foto: Pixabay (14540626)[/caption]


Prerada i prodaja pomenutih proizvoda iziskuje veće angažovanje što daje mogućnost zapošljavanja mlađih članova porodice. Dakle ovakvom proizvodnjom zapošljava se cela porodica, povećava se ukupan prihod na gazdinstvu i što je najvažnije mladi nemaju potrebu da napuštaju svoja sela.


Poznato je da sela nisu samo mesta za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom već se ruralni prostor sve više traži za odmor i bežanje od svakodnevno užurbanog života i buke. Ovo pruža posebnu mogućnost pogotovu mladima na selu da ostvare dodatni prihod i dugoročnu sigurnost pružanjem turističkih usluga, odnosno razvojem seoskog turizma.


Turisti vole da posmatraju ili čak da učestvuju u poljoprivrednim aktivnostima, jer na taj način mogu osetiti svakodnevnicu jednog seoskog domaćinstva. Seoski turizam često se menja sa pojmom ruralnog turizma. Seoski turizam obuhvata različite delatnosti koje spajaju poljoprivredu i turizam. Najznačajnija i najpopularnija delatnost u okviru seoskog turizma je agroturizam, odnosno porodična i poljoprivredna gazdinstva koja nude ugostiteljsko- turističke usluge.


Seoskim turizmom na gazdinstvu se osim povećanja prihoda same poljorivredne proizvodnje, povećava se proizvodnja tradicionalnih proizvoda, stvara se potreba za očuvanjem starih seoskih kuća, vodenica, starih zanata, kao i opšte kulture i tradicije našeg sela.


Pored svežeg vazduha i uživanja u prirodnim lepotama i pristupačnije cene u odnosu na letovališta su presudne da se ljudi sve češće odlučuju za ovaj vid aktivnosti. U zemljama poput Srbije, ova vrsta turizma može biti dodatni prihod stanovnicima ruralnih područja koji se ne bave poljoprivredom.


Autor: Tanja Davidović, PSSS Prokuplje


Foto: Pixabay (zseeee)


The post Diverzifikacija dohotka na poljoprivrednom gazdinstvu (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.