Toplotni udar kod krava


Dolaskom leta i ekstremno visokih temperatura dolaze novi problemi u mlečnom govedarstvu. Neadekvatini uslovi držanja krava u pogledu smeštaja i mikroklime, pogotovu kada se radi o vezanom sistemu držanja, predstavljaju osnovne preduslove za pojavu toplotnog stresa što za posledicu između ostalog ima poremećaj zdravstvenog stanja grla i drastičan pad proizvodnje mleka. Letnje temperature iznad 27C uz povećanu vlažnost vazduha direktni […]

Dolaskom leta i ekstremno visokih temperatura dolaze novi problemi u mlečnom govedarstvu. Neadekvatini uslovi držanja krava u pogledu smeštaja i mikroklime, pogotovu kada se radi o vezanom sistemu držanja, predstavljaju osnovne preduslove za pojavu toplotnog stresa što za posledicu između ostalog ima poremećaj zdravstvenog stanja grla i drastičan pad proizvodnje mleka.


Letnje temperature iznad 27C uz povećanu vlažnost vazduha direktni su okidač za pojavu tzv. toplotnog udara kod krava. Ovaj negativan uticaj visokih temperatura i povišene vlažnosti vazduha pogotovu je izražen kod visokoproduktivnih grla koja zahtevaju potpuno ispunjavanje strogih kriterijuma u pogledu ambijentalnih uslova držanja i nege muznih grla.


Poremećaj krava izazvan dejstvom visokih temperatura naročito je izražen u poslepodnevnim satima kada se kod grla javlja smanjena konzumacija hrane, povećan osećaj žeđi, drastičan pad produkcije mleka, otežano disanje, obilnije znojenje sve do pojave povišene telesne temperature..


[caption id="attachment_102593" align="alignnone" width="860"] Foto: Pixabay (serenasampson )[/caption]


Da bi smo preventivno delovali i sprečili toplotni stres potrebno je preduzeti što veći broj preventivnih mere kao što su:



  • Obezbeđivanje ispusta za slobodno kretanje životinja 24 časa dnevno, snabdevene poilicama i kvalitetnom pijaćom vodom;

  • Smanjenje broja grla po jedinici površine u gusto naseljenim stajama;

  • Izgradnja ispusta sa nadstrešnicama;

  • Otvoriti sve postojeće prozore i otvore koji se nalaze iznad visine grebena grla na objektu vodeći računa da se ne stvori promaja;

  • Održavati ležište u suvom i čistom stanju;

  • Održavati opštu higijenu grla;

  • Hraniti životinje u hladovini;

  • Zbog smanjenog apetita životinje hraniti energetski sadržajnijim, lakše svarljivijim obrokom;

  • Životinje hraniti u toku hladnijeg doba dana tj.veći deo obroka davati u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima;

  • Instalirati ventilatore koji će obezbediti razmenu unutrašnjeg i spoljašnjeg vazduha;

  • Instalirati ventilatore koji će obezbediti unutrašnje mešanje vazduha kako bi životinje imale osećaj zahlađenja tj.subjektivni osećaj niže temperature u objektu;

  • U štalama instalirati sisteme za kvašenje krava;

  • Zbog obilnijeg znojenja i češćeg mokrenja povećano je izlučivanje mineralnih materija

    te je potrebno povećati unos minerala K, Na, Mg;

  • Prilikom izgradnje novih objekata voditi računa o zootehničkim normama čija primena garantuje obezbeđivanje što boljih zoohigijenskih uslova koji su neophodni za održavanje zdravlja i produktivnost grla.


Grla kod kojih se pored primene preventivnih mera pojave simptomi toplotnog stresa treba bez odlaganja izvesti iz štale u spoljnu sredinu i vezati pod nadsterešnicu ili u nekoj hladovini. Pri tome obezbediti dovoljne količine vode za piće i polako rashladiti životinju. Važno je naglasiti da nije prihvatljivo polivati životinju vodom već je postepeno rashlađivati laganim prskanjem. S obzirom da se termoregulacioni sistem goveda nalazi na potiljku dobro je vlažnom krpom prekriti ovaj deo glave. Ukoliko i dalje ne dolazi do poboljšanja stanja konsultovati nadležnog ordinirajućeg veterinara.


Autor: savetodavac za stočarstvo Igor Petrović, PSS Prokuplje

Foto: Pixabay (franzl34)


 


The post Toplotni udar kod krava appeared first on ePoljoMagazin.