“Ko god može, neka je skladišti”: Ratari odlučniji nego ikad da pšenicu ne daju za male pare (BIH)


Svi poljoprivrednici u Republici Srpskoj koji za to imaju uslove, pšenicu koju požanju treba da uskladište i da čekaju višu cenu ove žitarice, umesto da je prodaju u bescenje. Ovo poručuju iz Saveza udruženja poljorivrednih proizvođača RS, nakon što su na današnjem sastanku mlinari ratarima ponudili otkup pšenice za 55 feninga po kilogramu.– Ovo što mlinari rade, čisti je bezobrazluk […]


Svi poljoprivrednici u Republici Srpskoj koji za to imaju uslove, pšenicu koju požanju treba da uskladište i da čekaju višu cenu ove žitarice, umesto da je prodaju u bescenje. Ovo poručuju iz Saveza udruženja poljorivrednih proizvođača RS, nakon što su na današnjem sastanku mlinari ratarima ponudili otkup pšenice za 55 feninga po kilogramu.






– Svesni smo činjenice da u ekonomiji nema ljubavi, ali zašto sav teret prehrambene sigurnosti naroda pada na primarnog proizvođača?! Zašto ti lihvari ne preuzmu na sebe dio cene koja je visoka i za proizvođača i krajnjeg potrošača. Podsetio bih da je, zbog par monopolista, kukuruz izvožen iz BiH, u periodu najveće potrebe za ovom žitaricom u stočarskoj proizvodnji. I to niko nije sprečio – kaže Marinković, koji u ime poljoprivrednika apeluje na državu da ni u kom slučaju ne usvoji meru zabrane izvoza pšenice.


– Ratari traže da se oslobodi izvoz, a mi ćemo sebi naći kupca. O prehrambenoj sigurnosti naroda neka brinu mlinari i pekari, a nas nek puste da svoju pšenicu prodamo kako možemo. Mlinari žele da budpošto otkupe našu pšenicu, a da mekinje prodaju po triput većoj ceni nego što su platili ovu žitaricu. Svako ko ima mogućnost, neka skladišti rod, čime ćemo postići koliko-toliko višu cenu – poručuje Marinković.


I u Udruženju poljoprivrednih proizvođača sela Semberije potvrđuju da je ratarima priseo današnji sastanku mlinara i proizvođača pšenice, koji je održan s ciljem formiranja i objavljivanja otkupne cene ove žitarice.



Prema njegovim rečima, revoltirani ratari su napustili sastanak, uz poruku da na ovu cenu ni u ludilu neće pristati.


– Ne pada nam na pamet da pšenicu dajemo za te pare. Sastanak krenuo oko osam, do devet je već bio završen, a pale su i neke teške reči na obe strane. Mi smo ranij etražili oko 80 feninga po kilogramu, ali mislim da bi bila korektna cena po kojoj se prodaje pšenica u Srbiji, plus troškovi transporta – objašnjava Radić.


Dodaje da poljoprivrednici traže da u narednih sedam dana u Bijeljinu dođu premijer Radovan Višković, ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić i ministar spoljne trgovine BiH Staša Košarac.


– Tražimo da pomognu da se napravi jedna normalna kalkulacija i da objasne mlinarima da je pšenica koja je proizvedena u Srpskoj strateški važna za građane Srpske, te da je ona predviđena za domaću proizvodnju brašna, a ne za izvoz. Imamo puno poverenje u Vladu RS i ostale nadležne institucije, da ćemo naći neki kompromis. Podsetio bih da smo, kad je reč o kapitalnim ulaganjima, potpuno izjednačeni sa mlinarima koji bi i zbog toga morali da budu realniji, a da nama omoguće da preživimo. Ako ne dođemo do kompromisa, poljoprivrednici će pšenicu početi da prosipaju po putu, jer je nećemo davati po ovako mizernoj ceni – poručuje Radić.



Od otkupljivača pšenice očekujemo korektan odnos prema proizvođačima po pitanju otkupne cene. Pažljivo ćemo pratiti proces žetve i otkupa, a po potrebi reagovati, s ciljem zaštite poljoprivrednih proizvođača.


Ovo su saopštili iz Ministarstva poljoprivrede, dodavši da cena treba da bude definisana na osnovu informacija sa berzi i otkupne cijene u zemljama okruženja.


– Molimo domaće otkupljivače da prilikom formiranja otkupne cene, uvaže ove činjenice – poručili su iz resornog ministarstva, podsetivši da ove sedmice počinje puna kampanja žetve pšenice, prvo u Semberiji, a potom i u zapadnom delu Srpske.


– Prvi otkosi ranih sorti pšenice u području Bijeljine pokazuju da se može očekivati dobar prinos i kvalitet zrna. Vlada RS je ove godine snažnije podržala proizvođače pšenice, a već je isplaćen podsticaj od 400 KM po hektaru, kao i druge mere podrške. Takođe, u proteklih nekoliko meseci otkupila je 8.000 tona pšenice, a u narednih nekoliko sedmica biće otkupljene dodatne količine, s ciljem obezbeđenja dovoljnih količina brašna za stanovništvo Srpske – saopštili su iz ovog ministarstva.


Izvor: Blic


Foto: Pixabay (Zozz_)




The post “Ko god može, neka je skladišti”: Ratari odlučniji nego ikad da pšenicu ne daju za male pare (BIH) appeared first on ePoljoMagazin.