Na visokim temperaturama kupus sporo napreduje i podložan je bolestima


Sušno leto pogodilo je poljoprivrednike, a posebnu borbu sa žegom poslednjih dana vode Futožani koji su rasadili futoški kupus.Jedan od njih je predsednik Udruženja „Futoški kupus“ Miroljub Janković, koji je kupus posadio na dva hektara. Kako je objasnio za „Dnevnik“, zemljište je potrebno rashlađivati svakog dana, a kako je skočila cena energenata, agregati koji to omogućavaju stvaraju velike troškove. Uz […]

Sušno leto pogodilo je poljoprivrednike, a posebnu borbu sa žegom poslednjih dana vode Futožani koji su rasadili futoški kupus.


Jedan od njih je predsednik Udruženja „Futoški kupus“ Miroljub Janković, koji je kupus posadio na dva hektara. Kako je objasnio za „Dnevnik“, zemljište je potrebno rashlađivati svakog dana, a kako je skočila cena energenata, agregati koji to omogućavaju stvaraju velike troškove. Uz to, rasad su napali i insekti koji iz biljaka crpe vodu – buvači i leptiraste vaši.


– Parcelu zalivam maltene svakog drugog dana, naročito u ovoj početnoj fazi da bi biljka opstala, a kasnije, kada kupus malo ojača, verovatno ćemo manje zalivati – rekao je Janković. – Problem što na ovim visokim temperaturama kupus ne može da napreduje ili raste jako sporo. Troškovi su veliki, uglavnom koristimo naftu i to nam je veliki izdatak. Neodrživo je i malo sam ljut na sebe što sam toliko posadio, jer ne mogu da postignem sve da polijem.


Onaj deo kupusa koji se ne zalije se osuši. Ponosni nosioci brenda „Futoški kupus“ srčano reaguju na to, te im je naročito žao kada biljka uvene. Kako je naš sagovornik istakao, ako se nastavi suša, prinosi će biti značajno smanjeni.


– Trenutno i ne razmišljamo o prodajnoj ceni, na nju može uticati više parametara, a pitanje je i ako poskupi, ko će moći to da priušti – naglasio je“ Miroljub Janković. – Brige su velike, kao i količina rada i energije koju ulažemo da spasimo kupus, a kako nesreća nikad ne ide sama, imamo i žestoku invaziju insekata koji vuku vodu iz rasada.


Izvor: Dnevnik


Foto: Pixabay


The post Na visokim temperaturama kupus sporo napreduje i podložan je bolestima (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.