Mačvanski poljoprivrednici: Da li Vlada uopšte primećuje elementarnu nepogodu?


Ovih dana je sada svima jasno da zbog suše od roda kukuruza nema ništa, a samim tim proizvođači mleka u Srbiji upadaju u još težu situaciju. Osnovno pitanje proizvođača mleka da li ovu elementarnu nepogodu primećuje i Vlada Srbije, koja bi već trebalo da izađe u javnost sa konkretnim rešenjima koja bi donekle mogla da ublaže posledice suše, upozorava Udruženje proizvođača […]

Ovih dana je sada svima jasno da zbog suše od roda kukuruza nema ništa, a samim tim proizvođači mleka u Srbiji upadaju u još težu situaciju. Osnovno pitanje proizvođača mleka da li ovu elementarnu nepogodu primećuje i Vlada Srbije, koja bi već trebalo da izađe u javnost sa konkretnim rešenjima koja bi donekle mogla da ublaže posledice suše, upozorava Udruženje proizvođača Mačvanskog okruga. 


Poljoprivrednici okupljeni u ovom udruženju i prethodnih pet meseci ukazivali su na probleme i davali konkretna rešenja, ali vele da se nažalost ta rešenja i kada se usaglase sa Ministarstvom poljoprivrede, ne sprovode.


 


-Tako smo kroz razgovore sa prerađivačima mleka – mlekarama, predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i predstavnicima Ministarstva trgovine, došli do zaključka da su trgovačke marže na gotovo mlečne proizvode previsoke, idu čak i preko 40 odsto sa dodatnim opterećenjima, raznim rabatima i zakupima polica dok te iste marže u Evropi ne prelaze osam odsto. Predlog proizvođača mleka je bio da maksimalne marže na sve mlečne proizvode bude bruto 20 odsto što bi i mlekarama dalo prostora da prozvođačima omogući povećanje cene mleka koja bi bila zagarantovana sa maksimalnom cenom sirovog mleka od 65 dinara po litri – navodi se u saopštenju Udruženja, koje je potpisao predsednik Upravnog odbora Goran Vasić.


Dodaje se da, iako su se sa ovim predlogom na sastanku složili predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva trgovine pre skoro dva meseca do dana današnjeg nema donete odluke o smanjenju visokih marži na gotove mlečne proizvode, što i krajni potrošači plaćaju ceh. Osnovno pitanje je ko koči da se smanje marže i donese zaštitna cena mleka, navode poljoprivrenici.


Šta je s premijom, kukuruzom iz robnih rezervi…?


-Takođe u razgovoru sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem smo dobili obećanje da će premija za mleko i za drugi kvartal biti 15 dinara, što vidimo ovih dana se dovodi pod znakom pitanja. Takođe obećana pomoć od Vlade Srbije proizvođačima mleka u kukuruzu iz robnih rezervi ukupno 20.000 tona i posle tri meseca nije realizovana. Oslobađanje izvoza kukuruza u situaciji ovakve suše bez jasne naznake da će biti dovoljno kukuruza i za stočare dovelo je do rasta cene kukuruza što proizvođače mleka stavlja u mat poziciju. Svakako da bi ubrzana isplata regresa za umatičena grla i druge subvencije prozvođačima mleka bile od izuzetne koristi u ovim danima kada treba obezbediti dovoljno hrane za predstojeću zimu. Kada u ovakvoj situaciji nema jasne i brze reakcije države, onda ne čudi što ovih dana u Mačvanskom regionu se ubrzano krave šalju na klanje i gasi se proizvodnja mleka u porodičnim gazdinstvima. Ako se uzme u obzir da u ovom regionu dominantna simentalska rasa krava onda je jasno da je ugrožen opstanak i tovnog govedarstva, dodaje se u saopštenju.


Proteste javnost nije ni mogla da vidi


S obzirom da je u Srbiji za vreme dva mandata ministra Branislava Nedimović drastično smanjen broj krava, proizvođačima mleka u Mačvanskom okrugu će stvari biti jasnije ako ministar Nedimović ostane i u trećem mandatu, ocenjuju mačvanski stočari.


-To bi bila jasna poruka da nije dovoljno krava smanjeno…? Sreća naša da nemamo razvijeno mlekarstvo kao Holandija pa očigledno proizvođači u Srbiji lakše podnose gašenje farme nego u Holandiji, jer u Srbiji su samo dva protesta bila. Prosipanje mleka u Šapcu i Novom Sadu na sajmu i sve to naravno javnost nije mogla da vidi, ostalo je još u Beogradu da pokušamo ako nas ovih dana nešto i ostane od proizvođača mleka, navode u saopštenju.


Izvor: Agrosmart


Foto: Pixabay (hpgruesen)


The post Mačvanski poljoprivrednici: Da li Vlada uopšte primećuje elementarnu nepogodu? (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.