Maloprodajna cena hleba od brašna T-500 na 53,50 dinara


Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba kako bi se zaštitilo tržište i sprečile deformacije u formiranju cena ovog proizvoda, a imajući u vidu da se u strukturi cena najveći deo troškova odnosi na brašno čija se cena menjala.“S obzirom na to da je u prethodnom periodu došlo do velikog rasta cena […]

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba kako bi se zaštitilo tržište i sprečile deformacije u formiranju cena ovog proizvoda, a imajući u vidu da se u strukturi cena najveći deo troškova odnosi na brašno čija se cena menjala.


"S obzirom na to da je u prethodnom periodu došlo do velikog rasta cena namirnice ključnih za ishranu stanovništva, uredbom je po prvi put ograničena marža na sve ostale vrste hleba. Imajući u vidu da je marža šest odsto, a da se hleb uglavnom isporučuje direktno u trgovini na malo, tako da je to i ukupna marža trgovaca na malo, zaključeno je da se povećanje cene neće odraziti na njihovo poslovanje. Takođe, procenjeno je da povećanje cena neće značajno uticati ni na standard potrošača.", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.


Uredbom o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500“, koju je donela Vlada u cilju dalje zaštite životnog standarda stanovništva, ograničena maloprodajna cena hleba od brašna T-500 na 53,50 dinara, dok je maksimalna proizvođačka cena ograničena na 45,88 dinara.


Takođe, Uredbom je ograničena i najviša ukupna stopa marže, obračunata na neto fakturnu cenu za sve ostale vrste hleba, umanjenu za rabate i popuste, a iznosi maksimalno 40 odsto.


Ova uredba stupa na snagu danas, 05. avgusta, od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, a primenjuje se od 9. avgusta i važiće 30 dana.


Foto: Pixabay (summa)


The post Maloprodajna cena hleba od brašna T-500 na 53,50 dinara (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.