Kako zaustaviti negativan trend u potrošnji jabuka


Ove sezone očekuje se rod jabuka i krušaka u Evropi u granicama normale, a problemi sa kojima se suočavaju proizvođači je negativan trend u potrošnji jabuka, rečeno je pred početak svetske konferencije Prognosefruit 2022 koja se održava u Beogradu.Na dvodnevnoj konfereciji u organizaciji Svetske asocijacije proizvođača jabuka i krušaka (WAPA) i domaćeg udruženja Serbia does apples rečeno je da će; […]

Ove sezone očekuje se rod jabuka i krušaka u Evropi u granicama normale, a problemi sa kojima se suočavaju proizvođači je negativan trend u potrošnji jabuka, rečeno je pred početak svetske konferencije Prognosefruit 2022 koja se održava u Beogradu.


Na dvodnevnoj konfereciji u organizaciji Svetske asocijacije proizvođača jabuka i krušaka (WAPA) i domaćeg udruženja Serbia does apples rečeno je da će; uprkos toplotnim talasima; rod jabuka u Evropi biti oko 12 miliona tona, a krušaka dva miliona tona.


Luk Vanoirbek, koji se obratio novinarima ispred konferencije i organizacije farmera i kooperanata u EU „Copa Cogeca„, ocenio je da je ružno ali istinito da ljudi jedu manje jabuka, te da se mora transparetno i inovativno pristupiti u podršci proizvođačima sve do samog plasiranja proizvoda da bi se taj trend promenio.


Dodao je da je konferencija Prognosefruit mesto gde će upravo o tome razgovarati.


„To će biti dodatna vrednost u našim naporima da pozicije popravimo a trend promenimo”, rekao je on.


Naglasio je potrebu da se faze od proizvodnje do plasmana jabuka učine što transparentnijim i javnijim kako bi plasman bio lakši i veći.


Spomenuo je toplotne talasa, odnosno promene klime, sa kojima se proizvođači u Evropi suočavaju i naglasio značaj inovativnog pristupa kako bi čitav sektor postao otporniji.


On je istakao i značaj poboljšanja kvaliteta, kao i pristup potrošačima kroz ponudu novih sorti jabuka i krušaka, te bolje poznavanje navika i potreba kupaca i konzumenata jabuka.


Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović ocenio je da je Srbija regionalni lider u proizvodnji i izvozu jabuka, te da ima značajnu poziciju u Evropi.


Naveo je da je izvoz jabuka i krušaka preko 190.000 tona, što je devizni prihod veći od 135 miliona američkih dolara.


Istakao je značaj organizovanja proizvođača u sektoru u asocijaciju „Serbia does aplles„, kao i svetske konferencije čije je održavanje u Srbiji i dokaz dobrih rezultata naših proizvođača.


Mahmutović je najavio da će ministarstvo i Vlada Srbije nastaviti da pružaju sektorsku podršku za dalji razvoj ovog sektora.


On je naglasio da će ministarstvo nastaviti da radi na otvaranju novih tržišta za srpske proizvode, odnosno jabuke i kruške.


Održavanje konferencija i organizovanje subjekata sektora u srpsku asocijaciju pomogao je USAID.


Direktor misije te organizacije u Srbiji Deni Robertson rekao je da ta organizacija kroz Program za konkurentu privredu pomaže u razvoju sektora voća i povrća koji pokazuju najveći stepen inovativnosti.


Podsetio je da je USAID podržao organizovanje subjekata u asocijaciju Serbia does apples, kao i održavanje svetske konferencije u Beogradu, te naglasio ponos zbog takvih pomaka.


Prognoze roda

Prognosfruit od 1976. godine objavljuje godišnju prognozu proizvodnje jabuka i krušaka za predstojeću sezonu.


Na konferenciji koja se prvi put održava u Beogradu učestvuje više od 200 stručnjaka iz tog sektora u 23 zemlje.


Konferencija je prilika da se razgovara o situaciji u sektoru proizvodnje i plasmana jabuka i krušaka u severnoj hemisferi, kao i globalnim perspektivama za jabuke i kruške.


Izvor: Dnevnik


Foto: Pexels


The post Kako zaustaviti negativan trend u potrošnji jabuka (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.