Ukrajinska nacionalna banka semena mogla bi zauvek da bude izgubljena


Ukrajinska nacionalna banka semena još uvek postoji, ali bi mogla da bude „zauvek izgubljena“, upozoravaju naučniciUkrajinska nacionalna banka semena bila je ugrožena ruskim granatiranjem u maju, potencijalno ugrozivši buduću proizvodnju hrane.16. maja pojavio se video na Jutjubu sa privatnog naloga Serhija Avramenka, vodećeg istraživača na Institutu za proizvodnju biljaka Jurijev u Harkovu. Činilo se da pokazuje preostale ruševine granatirane zgrade.Ubrzo […]

Ukrajinska nacionalna banka semena još uvek postoji, ali bi mogla da bude „zauvek izgubljena“, upozoravaju naučnici


Ukrajinska nacionalna banka semena bila je ugrožena ruskim granatiranjem u maju, potencijalno ugrozivši buduću proizvodnju hrane.


16. maja pojavio se video na Jutjubu sa privatnog naloga Serhija Avramenka, vodećeg istraživača na Institutu za proizvodnju biljaka Jurijev u Harkovu. Činilo se da pokazuje preostale ruševine granatirane zgrade.


Ubrzo su usledili izveštaji koji su davali kontradiktorne izveštaje o uništenju i nepoznatom statusu nacionalne kolekcije semena. Tehnički službenik za Međunarodni ugovor Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) o biljnim genetičkim resursima, Elli Barrett, potvrđuje da nacionalna zbirka semena nije, u stvari, uništena.


Baret je deo međunarodne inicijative koja radi sa Institutom Jurijev i kancelarijom FAO u Ukrajini na podršci i obezbeđivanju instituta, njegovog osoblja i sakupljanja semena.


Nacionalna kolekcija semena ostaje pod visokim rizikom kako se rat nastavlja jer prema Barettu nije u potpunosti „podržana“. Drugim rečima, kompletna kopija ne postoji.


Izvor: Agrosmart


The post Ukrajinska nacionalna banka semena mogla bi zauvek da bude izgubljena (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.