Blokada saobraćaja u Rači kod Kragujevca se nastavlja zbog propalih pregovora sa Vladom, poljoprivrednici najavljuju radikalizaciju protesta


U Rači kod Kragujevca protest i blokada saobraćaja se nastavljaju zbog, kako organizatori kažu, propalih pregovora sa Vladom. Nezadovoljni poljoprivrednici predali su zvaničnu molbu Nenadu Savkoviću, predsedniku opštine da im pomogne u ispunjenju njihovih zahteva i bude karika u posredovanju sa Vladom Srbije a najavljuju i radikalizaciju protesta, blokiranje i drugih putnih pravaca i pozivaju još njih da im se […]

U Rači kod Kragujevca protest i blokada saobraćaja se nastavljaju zbog, kako organizatori kažu, propalih pregovora sa Vladom. Nezadovoljni poljoprivrednici predali su zvaničnu molbu Nenadu Savkoviću, predsedniku opštine da im pomogne u ispunjenju njihovih zahteva i bude karika u posredovanju sa Vladom Srbije a najavljuju i radikalizaciju protesta, blokiranje i drugih putnih pravaca i pozivaju još njih da im se u toku dana pridruže na blokadi.


Poljoprivrednici iz Rače kod Kragujevca i dalje nastavljaju sa protestom i blokadom saobraćaja, nezadovolji rezultatima razgovora sa premijerkom Brnabić. Po rečima Milana Miloševića, jednog od organizatora protesta ne pomeraju se sa mesta do daljeg, odnosno dok ne budu zadovoljni rezultatima postignutim na razgovorima u Beogradu.


U stalnom su kontaku sa svojim predstavnicima iz Novog Sada, čijem su se protestu priključili a koji su pregovarali sa premijerkom.


Nezadovoljni poljoprivrednici iz Rače i okoline su od jutros, od šest sati traktorima blokirali glavnu Karađorđevu ulicu.


Blokiran je putni pravac od Rače prema Kragujevcu, Topoli i Smederevskoj Palanci. Blokada je na potezu od Opštine Rača do prostorija lokalnog odbora SNS-a.


Organizatori protesta su u stalnom kontaktu sa delegacijom poljoprivrednika koja se nalazi na sastanku sa premijerkom Anom Brnabiċ i neċe odustati od blokade dok ne dobiju čvrste garancije za ispunjenje njihovih zahteva.


Pitanje koje imaju za čelnike opštine jeste gde i za šta ide budžet za poljoprivredu opštine Rača. Međutim, od jutros im se niko nije zvanično obratio.


Njihovi zahtevi su da cena suncokreta bude 700 evra po hektaru, ukidanje zabrane izvoza osnovnih poljoprivrednih sirovina i proizvoda, regresirano gorivo na svim pumpama, subvencije od 300 evra po hektaru obradivog zemljišta, da se zbog suše proglasi elementarna nepogoda na nivou cele zemlje.


– Pridružujemo se kolegama iz Novog Sada, zahtevi su nam isti. Ostaċemo ovde u Karađorđevoj ulici ispred zgrade opštine do ispunjenja zahteva, kaže za Danas Milan Miloševiċ, jedan od organizatora protesta iz Rače.


Blokada saobraćaja u Rači kod Kragujevca se nastavlja zbog propalih pregovora sa Vladom, poljoprivrednici najavljuju radikalizaciju protesta 4

On je juče bio na protestu u Novom Sadu i ističe da je slogan njihove blokade saobraċaja – „Neċemo umirati u tišini“.


Podseċa da su juče u Novom Sadu poljoprivrednici dobili garancije zbog protesta u celoj zemlji da neċe snositi nikakve posledice, tako da nema komentar o uzimanju njihovih podataka, fotografisanju, ni popisivanju tablica od strane policije u Rači.


Na protestu u Rači su se prethodno pojavili i pripadnici saobraćajne policije, koji zapisuju tablice traktora u blokadi i uzimaju podatke njihovih vlasnika.


Blokada saobraćaja u Rači kod Kragujevca se nastavlja zbog propalih pregovora sa Vladom, poljoprivrednici najavljuju radikalizaciju protesta 13Blokada saobraćaja u Rači kod Kragujevca se nastavlja zbog propalih pregovora sa Vladom, poljoprivrednici najavljuju radikalizaciju protesta 14

– Ovde smo zato što smo nezadovoljni agrarnom politikom države Srbije. Ne valja ništa, sve nam je poskupelo i repromaterijal i imputi za poljoprivredu a cene naših proizvoda su ostale iste. Ne pokrivamo ni najosnovnije troškove, kaže Nebojša Milosavljeviċ iz račanskog sela Bošnjane, koji je inače učestvovao na svim protestima poljoprivrednika u Srbiji od 2005. godine, pa i na jučerašnjem u Novom Sadu.


– I, biċu na svim buduċim, koliko god bude bilo potrebno dok se agrarna politika ne promeni, ističe on.


– Danas smo se okupili ovde da podržimo akciju nezadovoljnih poljoprivrednika. Nezadovoljstvo je opravdano, prevenstveno zbog cene poljoprivrednih proizvoda kao i kompletnog odnosa države prema nama, kaže Danilo Miladinoviċ koji je iz Roande u opštini Svilajnac došao da podrži protest.


– Čime smo nezadovoljni? Vidite i sami. Cenu naših proizvoda i cene repromaterijala, od veštačkog đubriva, goriva, hemije… Pa na dalje. Podrźvam protest i tu sam do kraja, dok nam država ne izađe u susret i ispuni zahteve, ističe Nikola Zlatkoviċ iz obližnjeg sela Sipiċ.


Račani su se priključili protestima poljoprivrednika u Srbiji i najavljuju uskoro dolazak poljoprivrednika sa mehanizacijom iz okolnih opština Lapova, Kniċa i Batočine.


Juče su bili na protestima u Novom Sadu, a prekjuče su u svom mestu organizovali protesnu vožnju traktorima.


Kako najavljuju, u blokadi ostaju ceo dan, odnosno do ispunjenja zahteva.


Izvor: Danas


Foto: Pixabay (InsaPictures)


The post Blokada saobraćaja u Rači kod Kragujevca se nastavlja zbog propalih pregovora sa Vladom, poljoprivrednici najavljuju radikalizaciju protesta (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.