Proizvedeno manje pšenice, više malina i višanja


Proizvodnja pšenice do septembra ove godine iznosila je više od tri miliona tona (sa stanjem na dan 5. septembra 2022) što je za 9,6 odsto manje u odnosu proizvodnju ostvarenu u prošloj godini, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).Proizvodnja malina je viša za četiri odsto, a višanja za šest odsto.Očekivana proizvodnja kukuruza je 4,5 miliona tona, što je za […]

Proizvodnja pšenice do septembra ove godine iznosila je više od tri miliona tona (sa stanjem na dan 5. septembra 2022) što je za 9,6 odsto manje u odnosu proizvodnju ostvarenu u prošloj godini, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).


Proizvodnja malina je viša za četiri odsto, a višanja za šest odsto.


Očekivana proizvodnja kukuruza je 4,5 miliona tona, što je za 25 manje u odnosu na proizvodnju ostvarenu u prošloj godini.


U poređenju sa prošlom godinom, očekuje se veća proizvodnja suncokreta za 5,9 odsto, a manja proizvodnja šećerne repe za 21,4 odsto i soje za 26,2 odsto, prema podacima RZS.


U odnosu na desetogodišnji prosek (2012–2021), proizvodnja pšenice je veća za 15,9 odsto i suncokreta za 13 odsto a manja je proizvodnja soje za 25,4 odsto, kukuruza za 27,5 odsto i šećerne repe za 36,3 odsto.


ROD ŽITARICA DRASTIČNO MANJI ZBOG SUŠE, POLJOPRIVREDNICI TRAŽE POMOĆ DRŽAVE

U poređenju sa proizvodnjom ostvarenom u prošloj godini, očekuje se veća proizvodnja šljiva, za 14,7 odsto, a manja proizvodnja jabuka, za 2,1 odsto. U odnosu na desetogodišnji prosek, očekuje se povećanje proizvodnje šljiva za šest odsto i jabuka za 15,8 odsto.


Očekivana proizvodnja grožđa u Srbiji veća je za 4,3 odsto od prošlogodišnje, što je za 2,7 odsto više u odnosu na desetogodišnji prosek, pokazuju podaci RZS.


Izvor: novaekonomija.rs


Foto: Pixabay


 


The post Proizvedeno manje pšenice, više malina i višanja appeared first on ePoljoMagazin.