Suša desetkovala rod kukuruza, a sada učestale kiše donele i bolesti


Kukuruz je ovog proleća u Srbiji zasejan na oko milion hektara. Nezapamćena suša tokom leta smanjila je rod, a ponegde ga i prepolovila. S početkom berbe gotovo svakodnevno je padala kiša, pa se kukuruz suočava s pojavom raznih bolesti.Snežana Parađenović iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin kaže za RTS da su se ratari u proizvodnji kukuruza ove godine suočili sa brojnim […]

Kukuruz je ovog proleća u Srbiji zasejan na oko milion hektara. Nezapamćena suša tokom leta smanjila je rod, a ponegde ga i prepolovila. S početkom berbe gotovo svakodnevno je padala kiša, pa se kukuruz suočava s pojavom raznih bolesti.


Snežana Parađenović iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin kaže za RTS da su se ratari u proizvodnji kukuruza ove godine suočili sa brojnim problemima


"Prva problematika se odnosila na izuzetno duge periode bez padavina i sa visokim temperaturama. Moramo naglasiti da su visoke temperature i tokom noći uticale na to da na kukuruzu imamo manju oplodnju, lošije nalivanje što se kasnije odrazilo i na sam rod", navela je Parađenovićeva.


Ukazuje da je tokom drugog dela vegetacije, u procesu sazrevanja, došlo do bolesti koje su posledica izuzetno visokog napada kukuruznog plamenca i pamukove sovice koje su imale ekstremne ulove ove godine i pravile štete.


"Kukuruzni plamenac nešto manje, jer su zasušili listovi klipa i on nije mogao da prodre baš do samog klipa, ali je zato pamukova sovica, koja svoja jaja polaže na sam vrh gde je bila osušena svila, i tu su ishranom napravile oštećenja na kukuruzu koja su kasnije napravila podlogu za razvoj bolesti", objašnjava Parađenovićeva.


Navodi da sada rade monitoring na 20 lokacija, kao i da su ustanovili na velikom broju parcela, bez obzira kojoj fazi zrenja se nalaze, oštećena 60 do 70 odsto klipova.


"Intenzitet tih šteta nije na svakom klipu isti i nije na svakom lokalitetu u našem regionu isti, ali možemo reći da dominiraju štete koje su prouzrokovane radom insekata i fuzarijuma. Imamo različite kombinacije insekata sa svim tim bolestima", naglašava Parađenovićeva.


Ističe da se rade ispitivanja, kao i da uzimaju uzorke, budući da svako gljivično oboljenje kao produkt svog razvića ostavlja mikotoksine u zrnu.


"To će analize pokazati u kojoj meri i kako, ne mora da znači da ćemo imati visok sadržaj, ispitivanja će pokazati", dodaje.


Navodi da je prisutna i gljiva aspergilus čiji je produkt aflatoksin.


"Postoje i fuzarijoze, postoje i druge bolesti koje imaju svoje toksine, ali aflatoksin je najpoznatiji zato što je to produkt lučenja gljive aspergilus", zaključuje Parađenovićeva.


Izvor: RTS


Foto: Pixabay


 


The post Suša desetkovala rod kukuruza, a sada učestale kiše donele i bolesti (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.