Vlada će i dalje ograničavati cene pojedinih roba


Vlada će i u narednom periodu uredbama ograničavati cene pojedinih artikala, izjavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.On je na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu rekao da je cilj donošenja takvih uredbi da se obezbede dobra snabdevenost tržišta i pristupačne cene.-Cene najvažnijih artikala u našim prodavnicama, ne svih ali onih najvažnijih, su najniže u regionu […]

Vlada će i u narednom periodu uredbama ograničavati cene pojedinih artikala, izjavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.


On je na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu rekao da je cilj donošenja takvih uredbi da se obezbede dobra snabdevenost tržišta i pristupačne cene.


-Cene najvažnijih artikala u našim prodavnicama, ne svih ali onih najvažnijih, su najniže u regionu i Evropi i trudićemo se da tako i ostane, rekao je Momirović.


On je podsetio da je Vlada Srbije u prethodnom periodu zbog situacije na svetskom tržištu bila prinuđena da pod kontrolom drži cene energenata i nekih poljoprivrednih proizvoda i dodao da će se sa tim nastaviti.


Obraćajući se poslanicima Momirović je istakao da se Vlada Srbije odlukom izborila da gorivo za poljoprivrednike u Srbiji po ceni od 179 dinara za litar bude jeftinije nego za ostale potrošace.


Naveo je da su naši najvažniji spoljnotrgovinski partneri Evropska unija sa kojom ostvarujemo oko 60 odsto spoljnotrgovinske razmene, zatim zemlje CEFTA sporazuma sa oko 20 odsto, ali da važno mesto imaju i naši tradicionalni partneri, kao što je Egipat sa kojim imamo razmenu od 100 miliona evra, a postoji potencijal da se ona višestruko uveća.


-Srbija ima veoma razvijenu industriju hrane i to se pokazalo kao jak oslonac naše države i u korona krizi i sada u najnovijim okolnostima kada imamo rat na istoku Evrope. Pokazalo se da mi možemo da se oslonimo na našu poljoprivredu i prehrambenu industriju i to će biti fokus i ovog ministarstva i Vlade Srbije i nadalje, rekao je Momirović.


Naveo je da će se na čelu Ministarstva posebno truditi da ojača tržišnu inspekciju i da ona više radi tako da pomaže onima koje kontroliše a ne da ih prvenstveno kažnjava.


Državni sekretar u Ministarstvu Veljko Odalović je rekao da je rebalansom budžeta obezbeđen novac da se neke neizmirene obaveze prema poljoprivrednicima izmire i da se sada radi na tome.


Naveo je i da je naša spoljnotrgovinska razmena poljoprivrednih proizvoda u prvih devet meseci ove godine bila 5, 6 milijardi evra, pri čemu je vrednost izvoza bila 3,5 milijardi evra, a uvoza 2,1 milijardu evra.


Odalović je kazao i da će Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa Ministarstvom trgovine reagovati pred predstojeće praznike, a za Tanjug je kratko pojasnio da će to podrazumevati mere kojima će se postići dobra snabdevenost tržišta i izbegavanje nestašica.


Poslanici su u raspravi podržali nameru Vlade da obezbedi dobru snabdevenost tržišta, ali su upozorili da ograničavanje cena može da dovede do nestašica ili da se oseti preko leđa proizvođača, što, smatraju, ne bi smelo da se dozvoli.


Čulo se i da nam se stanje u poljoprivredi ne poboljšava u skladu sa povećavanjem poljoprivrednog budžeta, pa se postavlja pitanje da li pare stižu do onih kojima bi trebalo da stignu.


Izvor: agrosmart.net


Foto: pixabay


The post Vlada će i dalje ograničavati cene pojedinih roba (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.