Katastrofalan pad proizvodnje voća u Hrvatskoj (BIH)


ZAGREB – Katastrofa – to je riječ koja najbolje opisuje drastičan pad proizvodnje pojedinih vrsta voća u Hrvatskoj u proteklih deset godina.Prema podacima Agronomskog fakulteta u Zagrebu, hrvatska proizvodnja voća prije dvije godine iznosila je tek 45 odsto, što znači kako ga uvoze najmanje 60 osto jer i dio njihovog domaćeg voća završi u izvozu u drugim zemljama.Dok se nekako […]

ZAGREB - Katastrofa - to je riječ koja najbolje opisuje drastičan pad proizvodnje pojedinih vrsta voća u Hrvatskoj u proteklih deset godina.


Prema podacima Agronomskog fakulteta u Zagrebu, hrvatska proizvodnja voća prije dvije godine iznosila je tek 45 odsto, što znači kako ga uvoze najmanje 60 osto jer i dio njihovog domaćeg voća završi u izvozu u drugim zemljama.


Dok se nekako i može razumjeti da Hrvatska više voća uvozi nego što ga proizvede jer u tu kategoriju spadaju i banane, limun, ananas i druge sorte koje mi ne možemo proizvoditi, neshvatljiv je ogroman pad proizvodnje tradicionalnih domaćih voćki poput jabuka i šljiva.


Tokom 2021. godine, naprimjer, proizveli smo oko 61.300 tona jabuka, a deset godina ranije 113.000 tona. Riječ je, dakle, o padu od 46 odsto.


A šta reći za breskve i nektarine kojih su predlani proizveli tek 3.200 tona, odnosno čak 73 odsto manje nego 2011. godine.


Pada i proizvodnja mandarina. Predlani smo proizveli oko 40.600 tona, što je  manje nego prije deset godina.


Da stvar bude poraznija, podaci Agronomskog fakulteta otkrivaju kako tokom 2020. nisu bili dovoljni ni u mandarinama.


Pokrili smo tek 92 odsto godišnje potrošnje, piše Danica.


U prvih deset mjeseci prošle godine uvezli smo voća u vrijednosti 240,6 miliona evra, a izvezli tek 68,6 miliona evra.


U tom periodu uvezli smo 23.000 tona jabuka, što je više nego u prvih deset mjeseci pretprošle godine.


Najviše jabuka, tradicionalno, uvezeno je iz najvećeg evropskog proizvođača, Poljske. Prema ranijim procjenama Evropske komisije, Poljska godišnje proizvede otprilike 55 puta više jabuka od Hrvatske, i uz osjetno niže troškove.


Izvor: nezavisne.com


Foto: pixabay


The post Katastrofalan pad proizvodnje voća u Hrvatskoj (BIH) appeared first on ePoljoMagazin.