Otkriven slučaj kravljeg ludila na farmi u Holandiji (BIH)


AMSTERDAM – Slučaj kravljeg ludila je otkriven na farmi u Nizozemskoj, saopštio je danas ministar poljoprivrede te zemlje Pit Adema.Infekcija je pronađena kod mrtve krave 30. januara, rekao je Adema u pismu parlamentu, ne navodeći na kojoj farmi je životinja pronađena.Infekciju proučavaju stručnjaci kako bi utvrdili da li se radi o takozvanoj atipičnoj ili klasičnoj vrsti goveđe infekcije, tzv. spongiformne […]

AMSTERDAM - Slučaj kravljeg ludila je otkriven na farmi u Nizozemskoj, saopštio je danas ministar poljoprivrede te zemlje Pit Adema.


Infekcija je pronađena kod mrtve krave 30. januara, rekao je Adema u pismu parlamentu, ne navodeći na kojoj farmi je životinja pronađena.


Infekciju proučavaju stručnjaci kako bi utvrdili da li se radi o takozvanoj atipičnoj ili klasičnoj vrsti goveđe infekcije, tzv. spongiformne encefalopatije (BSE).


Atipična varijanta se može javiti kao posljedica starosti, dok klasičnu vrstu infekcije najčešće izaziva kontaminirana stočna hrana.


Široko rasprostranjeni slučajevi kravljeg ludila pogodili su stada goveda u Velikoj Britaniji i drugim evropskim zemljama 1990-ih.


Atipični slučajevi, koji su povremeno otkrivani posljednjih godina, mogu dovesti do privremenih trgovinskih ograničenja.


Izvor: nezavisne.com


Foto: pixabay


The post Otkriven slučaj kravljeg ludila na farmi u Holandiji (BIH) appeared first on ePoljoMagazin.