Zaštititi kajsije, breskve i nektarine pre najavljenih padavina


Sa najavljenim padavinama od srede, u zasadima kajsija, bresaka i nektarina koje su u fazi cvetanja postoji mogućnost ostvarenja infekcije cveta prouzrokovačem sušenja cvetova, grančica i grana koštičavog voća – monilioze (Monilinia laxa). Preporuka je primena preparata na bazi ciprodinila.U zasadima bresaka i nektarina koje su u fazi bubrenja lisnih pupoljaka i “zelene tačke” sa najavljenim padavinama postoji mogućnost infekcije […]

Sa najavljenim padavinama od srede, u zasadima kajsija, bresaka i nektarina koje su u fazi cvetanja postoji mogućnost ostvarenja infekcije cveta prouzrokovačem sušenja cvetova, grančica i grana koštičavog voća – monilioze (Monilinia laxa). Preporuka je primena preparata na bazi ciprodinila.


U zasadima bresaka i nektarina koje su u fazi bubrenja lisnih pupoljaka i “zelene tačke” sa najavljenim padavinama postoji mogućnost infekcije prozrokovačem kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans). Preporuka je primena preparata na bazi ditianona, cirama ili dodina.


Tretman bi trebalo sprovesti pre najavljenih padavina jer kod oba patogena ne postoji mogućnost sprečavanja razvoja bolesti nakon ostvarene infekcije.


Prilikom primene fungicida treba preduzeti sve mere u cilju zaštite pčela i drugih oprašivača.


Izvor: Agrosmart


Foto: Pixabay


The post Zaštititi kajsije, breskve i nektarine pre najavljenih padavina(SRB) appeared first on ePoljoMagazin.