Porast interesovanja inostranih kupaca za junad i jagnjad iz Srbije


Udruženje „Agroprofit” iz Novog Sada primilo je više zahteva od izvoznika za kontakte sa farmerima odgajivačima junadi i jagnjadi.S obzirom na to da se ovo udruženje bavi okupljanjem tovljača junadi, taj upit je i prihvaćen. Kako su obavešteni u Udruženju, reč je o izvozu junadi i jagnjadi u zemlje Bliskog istoka.Cene koje se trennutno nude su veće od dosadašnjih: za […]

Udruženje „Agroprofit” iz Novog Sada primilo je više zahteva od izvoznika za kontakte sa farmerima odgajivačima junadi i jagnjadi.


S obzirom na to da se ovo udruženje bavi okupljanjem tovljača junadi, taj upit je i prihvaćen. Kako su obavešteni u Udruženju, reč je o izvozu junadi i jagnjadi u zemlje Bliskog istoka.


Cene koje se trennutno nude su veće od dosadašnjih: za junad 3 evra/kg, a za jaganjce 350 din/kg. S obzirom da će životinje biti utovarene na brod u Baru, izvoznici žele da što pre obezbede potrebnu količinu. U međuvremenu stigli su i kupci iz Sarajeva, koji nude veće cene, ali precizni podaci još ne postoje.


Domaći trgovci još uvek za kvalitetnu junad nude 2,80 do 3,20 evra/kg, što domaći farmeri retko prihvataju. Prema taktici kupaca narednih par dana biće ispitivanje tržišta, bez sklapanja ugovora. Farmeri, uglavnom, izbegavaju da primaju avans za ranije utvrđenu cenu, jer se često događalo da se cena poveća tokom utovara u brod.


U EU je sve manja ponuda utovljene junadi, što je posledica minulog poskupljenja hraniva. Međutim, stočari razvijenijih zemalja, kao što su Francuska, Nemačka, Holandija Danska…, imaju dovoljno junećeg mesa za svoje potrebe, a neki kreću i obnavljanje proizvodnje prasadi i tovljenika. Pomenuti izvoz junadi i jaganjaca priprema se nakon poduže pauze. Kako je saznao „AgroServis plus”, pojavili su se i kupci za lakšu jagnjad, što naši farmeri u ovom času nemaju u ponudi, iako je cena za trećinu veća od postojeće.


Izvor: agrosmart.net


Foto: pixabay


The post Porast interesovanja inostranih kupaca za junad i jagnjad iz Srbije (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.