Silosi puni pšenice, traže se novi kupci


Sunčica Savović iz Udruženja „Žita Srbije“ rekla je  da je najniža cena srpske pšenice prošle nedelje bila 23,5 dinara po kilogramu, a cena ukrajinske kretala se oko 16 dinara.Na zalihama je u ovom trenutku preko 800.000 tona pšenice koja je dostupna za izvoz i oko 600.000 tona kukuruza, istakla je Savovićeva. Preporučuje da je, bez obzira na geopolitičke okolnosti, najbolje […]

Sunčica Savović iz Udruženja „Žita Srbije“ rekla je  da je najniža cena srpske pšenice prošle nedelje bila 23,5 dinara po kilogramu, a cena ukrajinske kretala se oko 16 dinara.


Na zalihama je u ovom trenutku preko 800.000 tona pšenice koja je dostupna za izvoz i oko 600.000 tona kukuruza, istakla je Savovićeva. Preporučuje da je, bez obzira na geopolitičke okolnosti, najbolje prodavati trećinu pšenice pre žetve, trećinu u žetvi, a samo trećinu čuvati za posle žetve.


Sporazum Rusije i Ukrajine sredinom marta, svetskom tržištu je obezbedilo pšenicu po ceni od 16 dinara.


Dok država traži nova tržišta, poljoprivrednici strahuju od dodatnog pada cene, ali i od toga da novi rod neće imati gde da smeste.


Sunčica Savović iz Udruženja žita Srbije rekla je da je najniža cena srpske pšenice prošle nedelje bila 23,5 dinara po kilogramu, a da se cena ukrajinske kretala oko 16 dinara po kilogramu.


-Razlika u ceni između naše pšenice i ukrajinske je značajna imajući u vidu troškove transporta do pretovarne luke Konstanca koja je najznačajnija pretovarna luka za srpske žitarice i uljarice na putu ka svetskim kupcima“, rekla je Savovićeva.


Odgovarajući na pitanje da li će cena pšenice padati, Savovićeva kaže da kada se pogleda svetski bilans pšenice, potpuna je ista situacija u Bugarskoj, u Mađarskoj i u Rumuniji gde su količine dostupne za izvoz velike, a još im je nezahvalnija situacija nego kod nas, jer se ukrajinska pšenica u zemlje EU uzvozi bez carine.


–Dok je na snazi sporazum o transportu žitarica crnomorskim koridorom, ne postoji bitniji razlog da cenu pšenice primora da ide uzlaznom putanjom, rekla je Sunčica Savović.


Izvor: agrosmart.net


Foto: pixabay


The post Silosi puni pšenice, traže se novi kupci (SRB) appeared first on ePoljoMagazin.